Film / seriál

Filmová rencenze – Nuda na francouzském dvoře

Jeanne du Barry – Králova milenka – historické drama

Na prestižním festivalu v Cannes měl sedmiminutový aplaus, což se děje povětšinou filmům mimořádným. Jeanne du Barry – Králova milenka, snímek, jímž se na plátna kin vrací Johnny Depp, je ovšem mimořádný snad pouze tím, že dal druhou šanci donedávna zatracovanému herci.

Nutno říci, že Deppův výkon sám o sobě potlesk zasluhuje: nebýt jeho Ludvíka XV., krále s výrazem vědoucího, životem omláceného klauna, neměl by film francouzské režisérky Maïwenn daleko k telenovele. Maïwenn Deppa obsadila dávno před osvobozujícím rozsudkem v cause Depp vs Heard: když spolu natáčeli v kulisách Versailles, platil ještě za tyrana žen a vyvrhela Hollywoodu.

„Nový“ Depp hraje o poznání civilněji a svým výkonem pořád strčí do kapsy většinu kolegů, režisérku v titulní roli nevyjímaje. Přesto jako by mu chyběla ona bezprostřední energie, jež dělala z každé jeho postavy legendu: zbitý životem se zdá být především sám herec. A jde to znát i pod nánosy barokního pudru.

Šestý film režisérky a herečky, jíž si našinec vybaví hlavně jako modrou zpěvačku z Pátého elementu, vypráví příběh Jeanne Vaubernier, ženy z nuzných poměrů, jež se díky svému půvabu a vynalézavosti propracuje až do královské ložnice. Na dvoře ji nesnášejí pro její nekonvenčnost – chodí v pánských šatech, odmítá se řídit absurdními dvorními pravidly a jako jediná se nebojí otočit ke králi zády.

Maïwenn se v její osobnosti zjevně našla a asi i proto trvala na jejím ztvárnění, byť s ní věkově neladí (zatímco Du Barry má být ve filmu mezi dvaceti a třiceti, jí bylo v době natáčení šestačtyřicet). Ale ač odlišný věk sám zas takovou překážkou není, jedno Maïwennino podání postrádá – esprit, kouzlo, nazvěte si to, jak chcete. Maiwenn je bezpochyby zajímavá krásná žena, ale film odehraje s jedním prostoduchým výrazem – a to pak lze jen těžko věřit, že se do ní beznadějně zamiluje vládce říše.

A protože nefunguje ani chemie mezi ní a králem, divák se nejednou přistihne, že se u jejich příběhu prostě nudí. Může se kochat kostýmy a majestátními prostory Versailles, možná i párkrát užasne, jak bizarně se u dvora žilo, ale osud jeho aktérů mu zůstane lhostejný. A to by se filmům stávat nemělo.

Jeanne du Barry - Králova milenka

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Maïwenn Le Besco

Obsazení Maïwenn Le Besco, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Robin Renucci, Pierre Richard, Marianne Basler

Délka 113 min.

Rok 2023

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC