Film / seriál

Něžný humor a spousta lásky k Svátku matek

Julia Roberts a Jennifer Aniston ve filmu Svátek matek

Je to ten nejšťastnější rozvedený pár, jaký jste kdy viděli. Vycházejí spolu úplně skvěle a ani střídavá péče pro ně nepředstavuje žádný problém – jejich dva kluci rozhodně vypadají spokojeně. Pak se jednou Henry z ničeho nic na Sandy dlouze zadívá a řekne jí, že by si s ní rád o něčem promluvil…

Sandy si samozřejmě říká, že přece ví, proč se s ním rozvedla a rozhodně se k němu nechce vrátit. Ale na to nakonec ani nepřijde řeč. Henry má na mysli něco jiného. A zpráva, o kterou se s ní ve skutečnosti chce podělit, ji přímo šokuje. Sestry Jesse a Gabi mají obě hodně komplikovaný vztah se svou excentrickou matkou, a tak pro usnadnění komunikace zvolily jednoduchou techniku – lež, lež, lež. Když je pak rodiče překvapí neohlášenou návštěvou, všechno se rozpadne jako domeček z karet. Takže Jesse se s tím osmahlým „Indiánem“ ve skutečnosti nerozešla a Gabi, která tvrdila, že má perspektivního snoubence, žije v lesbickém manželství? Neslýchané! Matka zavelí na odchod. Jenomže osud tomu chce úplně jinak.

Mirandinu tvář zná celá Amerika. Celé zástupy žen se ve frontě rvou o podpis a Miranda na všechny strany rozdává ten stejný umělý úsměv. Když se na autogramiádě po mnoha letech nečekaně objeví její dcera, jíž se kdysi vzdala, najednou neví, co si s ní ve svém dokonalém světě stojícím na kariéře počít.

A tohle nejsou jediné příběhy, které se chvíli před svátkem matek propletou. Láska je ve vzduchu!

Režisér Garry Marshall dal světu takové legendární filmové kousky jako třeba Pretty Woman, Nevěsta na útěku či oba díly Deníku princezny. Svátek matek je posledním filmem, který před svou smrtí loni v létě stihl natočit. Možná to není jeho nejlepší film, ale za zhlédnutí jistě stojí. Jen to třeba neberte striktně jako komedii – romantiky vás tady čeká snad ještě víc a na slzy nejspíš dojde taky. Chvíli, kdy se mladý komik Zack nečekaně ocitá na pódiu i se svou dcerkou Katie a bez přípravy začne mluvit o tom prvním, co mu přijde na mysl, si určitě budete pamatovat ještě dlouho.

V obsazení najdete hned několik známých jmen – vedle Jennifer Aniston se tady opět objevuje Jason Sudeikis, s nímž si před třemi lety zahrála ve vynikající komedii Millerovi na tripu. Julia Roberts je v úloze na pohled ledové Mirandy velmi úsporná a jaksi překvapivá a rozhodně jí to tady sluší. Z výkonů ve vedlejších rolích stojí za zmínku Aasif Mandvi – jako indický manžel krásné Jesse dostává víc prostoru až ke konci, zato ho však využívá úplně dokonale.

Svátek matek filmově v lecčems pokulhává, chvílemi se možná zamyslíte, jestli to není trochu nedotažené, a patrně je. Ale celkově z toho budete mít nejspíš stejně dobrý pocit – trochu humoru, trochu lásky, spousta něhy a konec, jak má být.
 

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Svátek matek

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,5 %
Foto HBO

Režie Garry Marshall

Scénář Matthew Walker, Tom Hines, Lily Hollander, Anya Kochoff

Obsazení Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts, Jason Sudeikis, Britt Robertson, Timothy Olyphant

Délka 118 min.

neděle 5. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC