Film / seriál

Město, které dusí drogy a minulost

Norskov – kriminální seriál

Spravedlnost, nebo přátelství, povinnost nebo láska? To jsou volby, které čekají na policistu Toma Noacka v dánském krimiseriálu Norskov.

Desetidílné krimi Norskov se záhy po svém uvedení stalo diváckým hitem. Není divu. Scenáristka Dunja Gry Jensen totiž obohatila oblíbený žánr nordic noir o zcela nové prvky. O úspěchu svědčí ocenění a několik nominací na evropské televizní ceny. Seriál v československé premiéře exkluzivně uvede stanice Skylink 7.

Severská detektivka jinak

Děj seriálu je umístěn do města Norskov daleko na severu. Je to neutěšené místo, jež se potýká s vlnou násilí, drog a beznadějí mladé generace. V centru příběhu stojí trojice bývalých kamarádů, kteří spolu nejen vyrůstali, ale tvořili také jednu lajnu v místním hokejovém mužstvu. Prvním z nich je Tom Noack, charismatický policista, který se vrací do rodného města, aby se přidal k boji proti drogovým dealerům. Druhým je Tomův švagr Martin, upřímný a sympatický starosta Norskova. Třetím pak developer Bondy, sobecký a bezohledný mafián, který má, ke své škodě, slabost pro Toma. Vztahy, minulé i současné, hrají v tomto příběhu klíčovou roli. Stejně jako tajemství zúčastněných, která postupně vycházejí najevo a staví Toma před těžko řešitelné dilema – má zůstat loajální vůči přátelům a lidem, které miluje, nebo se zachovat jako správný policista a jít nekompromisně za svým cílem?

Norskov je právě teď na vzestupu, mladí k tomu patří, drogy nám to nesmí zničit

Drsné i citlivé 

Ambicí tvůrců bylo vytvořit realistický svět, kde důležitější roli než násilí hrají již zmíněné vztahy. Postavy nejsou jen drsné, ale i citlivé, melancholii střídá suchý humor. „Norskov je příběh o našem propojení s ostatními. Jako lidské bytosti zůstáváme trvale spojeni s naší rodinou, minulostí, místem, odkud pocházíme,“ říká režisérka seriálu Louise Friedberg.

Severský western

Neméně významnou roli hrála lokace seriálu. Scenáristka Dunja Gry Jensen se svým týmem dlouho hledala místo, kam by umístila svůj příběh. Když objevila přístavní městečko Frederikshavn, uchvátila ji zdejší nezaměnitelná atmosféra. Skromné rybářské domky, nad nimiž ční siluety obřích jeřábů mořského přístavu, skaliska s pozůstatky bunkrů z druhé světové války, námořníci… To vše dalo příběhu lehký westernový nádech a pomohlo dotvořit charaktery postav.

Louise Friedberg

Režisérka Louise Friedberg na sebe upozornila už v roce 2007 snímkem Pokrevní sestry, za který získala Velkou cenu na festivalu v Melbourne za nejlepší krátkometrážní film. Od té doby její věhlas stoupá nejen na domácí, ale i mezinárodní scéně. O tom svědčí i fakt, že jí byla svěřena režie jedné z epizod seriálu Dům z karet.

Norskov

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Louise Friedberg, Birgitte Stærmose… 

Obsazení Thomas Levin, Claus Riis Østergaard, Jacob Hauberg Lohmann, Anne Sofie Espersen, Henrik Birch…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Ondřej Gregor Brzobohatý, Roman Štabrňák, Petr Lněnička, Jan Cina, Dagmar Čárová…

Délka 10 × 60 min.

středa 6. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC