Film / seriál

Městečko Haven: Neočekávaný zvrat v každém druhém dílu

Městečko Haven

Je živá? Je mrtvá? Je pryč! Pátá série Městečka Haven přichází s novým tajemstvím, bez hlavní hrdinky, zato s dvojnásobnou várkou epizod.

Nikdo nic neví. Jisté je jen jedno. Zatímco předchozí čtyři roky se mysteriózní stálice inspirovaná knížkou Kluk z Colorada od mistra tajemství a hrůzy Stephena Kinga musela spokojit vždy s třináctkou epizod, pátá série se překvapivě dočkala dvojnásobného počtu. S novou „posilou“ přichází do Městečka Haven také nová zodpovědnost. „Neměli jsme ani tušení, kterým směrem se vydáme, nebo co se bude dít,“ říká Lucas Bryant.
Brent jako místní policejní vyšetřovatel Nathan Wuornos tvoří perfektní dvojici s nadanou agentkou FBI Audrey Parker (Emily Rose). Společně řeší záhadná prokletí, která se dotýkají místních obyvatel. Nathan například nedokáže na dotek nic cítit a jeho kamarád šerif Dwight (Adam Copeland) přitahuje kulky jako magnet. Audrey se mezitím potýká se ztracenou minulostí a vlastní ďábelskou osobností. Tedy za předpokladu, že už to nemá za sebou. Čtvrtá série pro ni totiž rozhodně neskončila dobře.  

Zásadní otazník

Navzdory monstróznímu dvojnásobnému počtu 26 dílů nikdo z herců neměl tušení, co se bude v páté řadě Městečka Haven odehrávat. Nově se natáčely vždy dvě epizody najednou a jejich děj teď na sebe navazuje. Každý druhý díl proto končí nečekaným zvratem, který má diváky o to víc nalákat zpátky k obrazovce. „Místo toho, abychom se museli každý týden rychle a nekompromisně vypořádat s prokletími, máme teď více času zabývat se tím, jak to naše postavy ovlivňuje,“ vysvětluje Bryant. 
Nejvíce zásadní otazník ale podle očekávání visí nad návratem Audrey a jejího zlého alter ega Mary. Nathan a spol. se v prvé řadě musí vyrovnat s tím, že Audrey podle všeho zmizela. Je mrtvá? Žije? Když ano, kdy se vrátí? Emily Rose, která hraje Audrey i Maru, má díky předchozím sériím s různými hrdinkami bohaté zkušenosti. Pátá série pro ni přesto může být největší výzvou. Vrátit se do Městečka Haven v roli někoho jiného než je Audrey Parker, dokonce v roli úplně jiné entity, je určitě zajímavé. Rose souhlasí: „Dát život nové hrdince je vždycky velké dobrodružství.“  

Ztracená hrdinka

Puntičkářští fandové seriálu by mohli podotknout, že skutečnou Audrey už Městečko Haven nezažilo pěkně dlouho – snad od konce třetí řady? Ještě než se zjevila Mara, byla identita hlavní hrdinky spojená s její předchozí inkarnací. Přichází s radikální změnou formátu seriálu také velká změna pro nebohou ztracenou agentku FBI? Určitě. Skutečnou otázkou totiž je, jestli na klasickém seriálovém plašení něco nebude a nenastal převrat. Prostě jestli hlavní hrdinku, která v seriálu tak či onak od začátku nechyběla, skutečně definitivně neskolila zubatá. 
„Druhá polovina epizod páté série má jinou atmosféru,“ prozrazuje Rose. „Je to vzrušující. Byla jsem velkou fanynkou Ztracených a dodnes si pamatuji, jak zjistili, že existuje ještě jedna celá skupina dalších lidí – úplně to změnilo perspektivu všeho, co se do té doby dělo. Je paráda, když to seriál dokáže. Druhá třináctka dílů Městečka Haven bude mít svůj vlastní tón.“ Ale pokud jde o Nathana, od začátku seriálu zůstává zřejmě jedinou neměnnou konstantou, které se dá chytit. Tak to aspoň vidí Bryant: „S Nathanem je to vždycky o jednom a tom samém: pokaždé chce získat trochu víc Audrey Parker.“ A to v jakékoliv podobě.     

Městečko Haven

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 %
Foto Universal

Režie Tim Southam, Rachel Talalay

Obsazení Emily Rose, Lucas Bryant, Nicholas Campbell, Eric Balfour, Richard Donat, John Dunsworth, Mary Colin Chisolm

Délka 60 min.

pátek 13. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC