Film / seriál

Městečko Haven: Krajina v mlze

Městečko Haven

Jsou místa, která mají zvláštní kouzlo. Rozhodně mezi ně patří severovýchod Spojených států.

Maine je nejsevernějším státem amerického východního pobřeží. V jeho vnitrozemí se rozprostírají nekonečné lesy, ve kterých žijí sobi, vlci a medvědi. Ospalý kraj chrání před vlnami Atlantiku hradba skal osazených malebnými majáky, kterou jen tu a tam narušují písčité pláže. Od oceánu vane studený vítr, který přináší mlhy a déšť.
 
Nová Anglie se této části Spojených států tedy neříká pro nic za nic. Její romanticky pochmurná atmosféra přímo vybízí k vymýšlení strašidelných příběhů. Právě zde se odehrávají novely H. P. Lovecrafta, autora hororové klasiky z počátku minulého století. I Stephen King klade děj mnohých svých knih do rodného Maine, namátkou Carrie, Prokletí Salemu, Nespavost nebo do češtiny zatím nepřeložený román Colorado Kid. 
 
Posledně jmenovaný se stal předlohou seriálu Městečko Haven, který v srpnu můžete sledovat na Universal Channel. Jeho ochutnávka ve formě hodinového filmu byla natočena už roce 2010 pro jednu z amerických kabelových televizí. Okamžitý úspěch u diváků podnítil natočení třináctidílného seriálu, který se poprvé vysílal o rok později. Fanoušci na Městečku Haven oceňují nejen napínavou atmosféru a zajímavé obsazení, ale také množství narážek na další díla Stephena Kinga. Do dnešní doby vznikly čtyři řady seriálu o celkem 52 dílech.
 

Místo, kam patříš

Do zapadákova na konci státní silnice přichází agentka FBI Audrey Parkerová, aby vyšetřila záhadné úmrtí bývalého trestance. Jak se ukáže, nejde o jediný nevysvětlitelný incident v Havenu – v městečku se zdá docházet k celé řadě podivných událostí, a to ve vlnách, které podle všeho přicházejí každých několik desetiletí. Původní obyvatelé zřejmě věděli o silách, které se na tomto místě vyskytují, už dávno před příchodem Evropanů.
 
Není tedy divu, že se Audrey nakonec rozhodne v Havenu zůstat. S policistou Nathanem Wuornosem nadpřirozené jevy dokumentují a snaží se odhalit jejich původ. Brzy jsou navíc nuceni rodiny postižené těmito úkazy bránit před některými obyvateli, kteří mají strašení dost a dávají je za vinu těm, kdo je zažívají. Odvěká nepsaná dohoda o tom, že místní drží pospolu a o fenoménu před cizími mlčí, se začíná drolit.
 
Čím déle Audrey v městečku zůstává, tím více je zřejmé, že se v něm neocitla náhodou. Krok za krokem odkrývá svoji netušenou spojitost s tímto místem. V Havenu se schyluje k něčemu důležitému, co daleko přesahuje jeho hranice, a ústřední roli v tom má sehrát právě Audrey.

Městečko Haven

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 %
Foto Universal Channel
pondělí 4. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC