Film / seriál

Magický návrat do dětství

Až vyjde měsíc – americká komedie

Tento film kumuluje tolik hereckých hvězd, humoru, smutku i originality jako málokterý jiný.

Režisér Wes Anderson je vizionář a hračička. Jeho filmy udivují nejen svou originalitou, ale především ohromným smyslem pro detail. Zároveň je to ten šťastný typ umělce, kterého milují nejen diváci, ale i kritici. Počet filmařských cen, které obdržel, je toho dokladem. Úspěchy sklízí jak se svou hranou tvorbou pro dospělé (Grandhotel Budapešť, Život pod vodou), tak s loutkovými filmy pro děti (Fantastický pan Lišák, Psí ostrov). Ve hvězdně obsazené komedii Až vyjde měsíc skloubil oba světy dohromady – dospělým připomněl dětství a děti taktně varoval před dospělostí.

Láska nezná překážek 

Ústřední dvojici příběhu tvoří zamilovaný pár na útěku – problematický Sam a svéhlavá Suzan. Píšou se 60. léta, oběma je dvanáct a život se s nimi nemazlí. Sam je sirotek, který jde z maléru do maléru a kterého se zřekli i jeho pěstouni. Prázdniny tráví na ostrově New Penzance v Nové Anglii ve skautském táboře Ivanhoe, kde rozhodně nepatří k nejoblíbenějším členům kolektivu. Suzan je pro změnu frustrovaná dívka, která nemůže vystát vlastní rodinu, a především svou matku. Jednoho dne se oba rozhodnou dát sbohem starému životu a vydat se po pradávných stezkách indiánského kmene Čikčů vstříc společné budoucnosti. Už z výčtu věcí nepostradatelných pro život v divočině, které si vzali s sebou (stan, dalekohled, kufr nevrácených knížek z místní knihovny, kotě, gramofon, vzduchovka, nůžky pro leváky a mnoho dalších) je zřejmé, že to myslí vážně. 

Kdybys měla sucho v krku, dej si do pusy oblázek a cucej ho. Zaženeš tak žízeň slinami.

Poprask na ostrově

Cílem cesty zamilované dvojice není nějaké konkrétní místo, ale touha být spolu, stranou od nepochopitelného světa dospělých. Ty reprezentuje váhavý táborový vedoucí Edward Norton, jeho rázný nadřízený Harvey Keitel, Suzanin sebelítostivý otec Bill Murray, záletná Frances McDormand, rezignovaný policista Bruce Willis a úředně neosobní sociální pracovnice Tilda Swinton. To, co všechny dospělé spojuje, je nejistota, smutek a osamělost. V okamžiku, kdy se dozvědí o zmizení Sama a Suzan, dostávají jejich bezprizorné osudy nový impuls. Aby vrátili mladé milence na jejich místa a obnovili tak narušený řád světa, rozjedou největší pátrací akci v dějinách ostrova New Penzance. Netřeba dodávat, že akce řízená tímto sborem zoufalců brzy nabere nečekaný směr, v němž se vážnost situace rozpustí v řadě bizarních a komických situací.

Kaleidoskop nápadů

Wes Anderson se rozhodl připomenout nám dětství neotřelým a hravým způsobem. Vyprávění v lecčems připomíná kaleidoskop – groteskní situace střídají překvapivě vážné i lyrické momenty, dialogy i akce doprovází moře vtípků, vizuálních nápadů a hravých soundtracků. Vybere si každý. I když mluvíme-li o grotesknosti, ta se ve filmu pojí spíše s dospělými, svět dětí je o poznání vážnější, protože v něm jde ještě o skutečně důležité věci, především o lásku. Vzpomínáte?

Kara Hayward 

Americká herečka, která debutovala na filmovém plátně ve svých dvanácti letech právě ve filmu Až vyjde měsíc. Ztvárnění excentrické Suzan jí vyneslo pochvalné komentáře kritiky i předpovědi skvělé herecké kariéry. Zdá se, že proroctví se naplňuje. Kara jde z role do role, svůj talent přesvědčivě předvedla v dramatu Ke hvězdám popisujícím intenzivní vztah dvou dívek v prudérní oklahomské společnosti 60. let. Ještě letos by se měla objevit ve fantasy hororu Slayers.

Až vyjde měsíc

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,2 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Wes Anderson

Scénář Jesse Griffin, Jackie Van Beek, Jonny Brugh

Obsazení Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Jason Schwartzman, Jared Gilman, Kara Hayward

Délka 94 min.

Rok 2012

pondělí 20. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC