Film / seriál

Královny ve filmu

Cate Blanchett

V dějinách Evropy na královské trůny usedali spíše panovníci, v průběhu historie se však našly i královny, které se vyrovnaly svou odvahou, důvtipem, noblesou, inteligencí i vůdčími schopnostmi svým mužským protějškům.

Královna Alžběta

Herečka Cate Blanchett upozornila na svůj herecký talent ztvárněním královny Anglie a Irska Alžběty I., dcery Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleyn, která vládla od roku 1558 a byla poslední panovnicí z rodu Tudorovců. Snímek pákistánského režiséra Shekhara Kapura vypráví o nástupu mladičké zapřisáhlé protestantky na anglický trůn po smrti nevlastní sestry Marie, a to v době, kdy byla svrchovanost Anglie pod stálým tlakem okolních států a kdy bylo potřeba obnovit katolickou víru. Snímek byl nominován celkem na sedm Oscarů, nakonec si odnesl jednu sošku – za masky.

Královna Alžběta: Zlatý věk

Toto historické drama je pokračováním snímku Královna Alžběta a líčí vrcholné období vlády Alžběty I. v druhé polovině šestnáctého století. Protestantská panovnice, opět v podání Cate Blanchett, je trnem v oku převážně katolické Evropě a nejvíc španělskému králi Filipovi II., situace pro ni není bezpečná ani v domovské Anglii, kde proti ní stojí katolíci podporovaní skotskou královnou Marií Stuartovnou (Samantha Morton). K tomu je ještě pod tlakem svých rádců v čele se Sirem Francisem Walsinghamem (Geoffrey Rush) ohledně otázky jejího nástupnictví. Královna si nedokáže vybrat ze zástupu urozených uchazečů o její ruku, její srdce totiž patří mořeplavci Walteru Raleighovi (Clive Owen), s nímž je ovšem oficiální vztah nemožný. Alžběta bude muset v rámci záchrany postavení rodné země obětovat osobní život a postavit se nejmocnější armádě světa v jedné z nejslavnějších námořních bitev historie.

Královna

Dne 31. srpna 1997 obletěla svět šokující zpráva o smrti princezny Diany při automobilové nehodě v Paříži. Královna lidských srdcí, jak se jí přezdívalo, byla jednou z nejoblíbenějších členek britské královské rodiny a velké pozornosti se jí dostávalo i po rozvodu s princem Charlesem. Tragická nehoda princezny vyvolala spousty otazníků a konspirace, že nehoda byla ve skutečnosti nájemnou vraždou. Snímek Stephena Frearse Královna představuje intimní pohled do zákulisí královské rodiny a vysoké britské politiky v období těsně po smrti Diany a snaží se odkrýt emoce a dosah této události na královský dvůr i celý svět. V roli královny Alžběty II. se představila Helen Mirren, která se s reálnou panovnicí několikrát setkala – ta ale snímek odmítla zhlédnout. Herečka za svůj výkon dostala Oscara, Zlatý Glóbus i cenu BAFTA.

Královna Kristýna

Kristýna I. Švédská se v pouhých šesti letech stala královnou Švédů, Gótů a Vandalů, velkoprinceznou Finska, velkovévodkyní Estonska a Karélie a paní Ingrie. Snímek, jenž natočil finský režisér Mika Kaurismäki, je portrétem extravagantní mladé ženy, která se vymezila proti tradici, konvencím a konzervativním silám bránicím pokroku – panovnice byla velmi výstřední, mluvila hlubokým hlasem, měla ráda drsné vtipy a její oblíbenou zábavou byl lov, vojenské strategie a umění. Obsazení snímku je mezinárodní, jednu z nejvýznamnějších královen Švédska a potažmo Evropy si zahrála švédská herečka Malin Buska, její krajan Michael Nyqvist ztvárnil kancléře Axela Oxenstierna, v dalších rolích se představí Kanaďané Sarah Gadon (seriál 11.22.63) a Lucas Bryant (Navždy spolu), finská herečka Laura Birn či Francouz Hippolyte Girardot.

Královna Margot

Námětem historického snímku Královna Margot byl stejnojmenný román Alexandra Dumase, jenž vypráví o jednom z nejkrvavějších období francouzských dějin – o náboženských válkách mezi hugenoty a katolíky. V této nešťastné době se odehrává příběh Markéty z Valois přezdívané Margot, dcery francouzského krále Jindřicha II., kterou rodina z politických důvodů donutila provdat se za navarrského krále Jindřicha. Svatba měla uklidnit rozbouřené vztahy mezi oběma tábory, v roce 1572 ale došlo během tzv. Bartolomějské noci k zmasakrování hugenotů. Režisér Patrice Chéreau se snažil o přesvědčivé zobrazení historických událostí i pomocí výpravy a dobových kostýmů. Na MFF v Cannes v roce 1994 získal film Cenu poroty a představitelka Kateřiny Medicejské, matky Margot, herečka Virna Lisi získala Cenu za ženský herecký výkon.

Královna Alžběta

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,6 %
Foto FilmBox

Režie Shekhar Kapur

Scénář Michael Hirst

Obsazení Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes, Richard Attenborough, Fanny Ardant, Kathy Burke

Délka 118 min.

pondělí 13. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC