Film / seriál

Když se k čaji o páté podávají hot dogy

Bill Murray jako Franklin D. Roosevelt

Píše se rok 1939 a zuří druhá světová válka. Navzdory ní se však král a královna Anglie vypravují do Spojených států, aby vůbec poprvé navštívili amerického prezidenta v jeho domovině.

Královna Alžběta s králem Jiřím přijíždějí na Rooseveltovo sídlo Hyde Park, kde je vítá kromě prezidentovy manželky Eleanor také jeho přítelkyně z dětství Daisy. Americký prezident musí ukočírovat nejen sled komických situací plynoucí z rozdílnosti povah uvolněných Američanů a tak trošku škrobených Britů, ale také své milostné aféry.

Snímek vychází ze soukromých deníků Margaret „Daisy“ Suckley, vzdálené příbuzné a blízké přítelkyně Roosevelta. Její vzpomínky byly objeveny až po její smrti a scenárista Richard Nelson je využil ke zdramatizování tehdejší návštěvy. Zápletka se točí okolo postavy Roosevelta a jeho vztahu k Daisy. Dvaatřicátý prezident Spojených států byl sice velmi schopný politik, ale zkrotit ženy okolo sebe mu dělalo problém. Kromě Eleanor a Daisy ho ovlivňovala také jeho matka Sara a sekretářka Missy LeHand. Romantická zápletka je okořeněna kapkou politiky a kulturních střetů.

Prezidenta si zahrál Bill Murray, jenž svůj nesporný komediální talent prokázal v řadě snímků včetně Krotitelů duchů, Na Hromnice o den více nebo Charlieho andílků. Sekunduje mu Laura Linney, kterou si určitě pamatujete z Lásky Nebeské jako dojemnou třicátnici, která obětuje začínající vztah kvůli péči o postiženého bratra. Královnu Alžbětu ztvárnila Olivia Colman (Železná lady) a krále Jiřího Samuel West (Pan Selfridge).

Režie se ujal Roger Michell, autor oblíbené romantiky Notting Hill. Už to napovídá, že jde o zábavnou konverzační komedii s duchaplnými vtipy. Zkrátka v Královském víkendu žádné sprosťárny a dvojsmysly nehledejte, i když se děj točí okolo prezidentových mimomanželských afér.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Královský víkend

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,1 %
Foto Film+

Režie Roger Michell

Scénář Richard Nelson

Obsazení Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Colman, Elizabeth Marvel, Olivia Williams, Martin McDougall

Délka 94 min.

úterý 10. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC