Film / seriál

Jedna kapsa prázdná, druhá plná semtexu

Jedna kapsa prázdná, druhá plná semtexu

Když přišla finanční krize, byla to pořádná rána. Štábu televizní show o ekonomice Hra peněz teď hrozí, že to bouchne doopravdy: do studia nakráčí zhrzený investor s bednami semtexu. Dokážou ho George Clooney a Julia Roberts zastavit?

Lee Gates je rozený showman a rád sám sebe pouští ze řetězu. Jako moderátor pořadu Hra peněz si hraje na boxera nebo rappera, hází před kamerami pokrývkami hlavy a tahá publikum na vařené nudli. Teď mu ale spadne hřebínek: drsná finanční realita vtrhne přímo do studia. Najednou má Lee na sobě místo šaškovských kostýmů vestu s výbušninami a vyděšený mladík s detonátorem v ruce se s nějakými planými sliby nespokojí.

Čas jsou peníze a Hra peněz, název filmu i jméno televizní show, časem rozhodně nemrhá. Diváka do děje vrhne ďábelsky svižným vstupem: do začátku natáčení v přímém přenosu zbývají poslední vteřiny, ve studiu mluví jeden hlas přes druhý, moderátorovi do sluchátka letí poslední instrukce od režisérky Patty Fenn. Kamera kmitá po obrazovkách, monitorech, displejích a světélkujících diodách, odevšad se valí informace. Ale když dojde k nečekané situaci, je najednou každá rada drahá.

Zatímco scénář pořadu Hra peněz se sesype jako domeček z karet, scénář filmu o něm je chytře a svižně vystavěnou šarádou, která od počátečního šoku vygraduje ve frašku okořeněnou černým humorem. Přestože jde o vážnou věc – o 800 milionů dolarů, jenž kvůli chamtivosti jednoho vysoce postaveného manažera zmizely z oběhu, a pak už „jen“ o život – najde se čas i na šibeniční vtipy.

Hutný děj stojí na dialozích jeden na jednoho. Tady vyniká interakce mezi Leem a Patty, jejichž představitelé George Clooney a Julia Roberts mají šťavnaté prohozy skvěle natrénované ze série Dannyho parťáci. Clooney projde proměnou od sebestředného hajzlíka přes ustrašeného zbabělce až po chlapíka se srdcem na pravém místě, Roberts je zase pevně usazená v křesle naprosté profesionálky, která nepřestává režírovat situaci, i když sedí dvacet metrů od bomby.

Hra peněz se odehrává prakticky v reálném čase a je v neustálém pohybu. Klaustrofobně sevřená atmosféra nepovolí, ani když se děj ze studia přenese do ulic New Yorku. Informace se divák dozvídá postupně, včetně těch o motivacích a vztazích jednotlivých postav, jež do situace vnášejí nové světlo. Kameramanský machr Matthew Libatique střídá nejrůznější formáty obrazu (televizní, filmový, bezpečnostní kamery…), a přispívá tak k dynamice vyprávění. A Jodie Foster drží v pozici režisérky všechny otěže pevně v rukou.

Jestliže z úvodu filmu mrazí, finále se nese v duchu otevřeně populistické satiry. Ale vlastně proč ne: když někomu kvůli hrabivosti mocných zbudou jen oči pro pláč, je lepší se tomu hořce zasmát než mávat kolem sebe pistolí nebo poslouchat „zaručené“ rady, jak rychle zbohatnout.

Kde jsou ty prachy?

Vlk z Wall Street (2013)
Tříhodinová jízda plná sexu, drog a zelených papírků je portrétem vzestupu a pádu finančníka Jordana Belforta. V režii Martina Scorseseho ho ztvárnil Leonardo DiCaprio. Skutečný Belfort v 90. letech podvodně vydělal neuvěřitelné peníze – a dovedl si je užít. Jenže každý mejdan jednou skončí…

Margin Call (2011)
Píše se rok 2007 a do masivní finanční krize zbývá pouhých 36 hodin. Což nikdo netuší – než začínající analytik rizik podezřelou náhodou narazí na děsivou díru v systému. Našlapaný thriller s Kevinem Spaceym, Demi Moore, Paulem Bettanym a dalšími hvězdami soutěžil na Berlinale.

Wall Street: Peníze nikdy nespí (2010)
Někdejší finanční žralok Gordon Gekko si za mřížemi odpykal třiadvacet let za pojistné podvody a praní špinavých peněz. Bezskrupulózního chamtivce zavrhli kolegové i rodina, ale starého psa novým kouskům nenaučíš: Gekko opět větří bankovky. Michael Douglas se vrací ve své ikonické roli z roku 1987.

Finanční krize (2010)
Hospodářský krach, který začal v roce 2007 a stál 20 bilionů dolarů, se považuje za největší kolaps trhů od Velké hospodářské krize 30. let. Charles Ferguson jej ve svém dokumentu pečlivě vysvětluje v pěti kapitolách za pomoci největších finančních expertů. Těžká podívaná získala Oscara.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hra peněz

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,2 %
Foto Cinemax

Režie Jodie Foster

Scénář Alan DiFiore, Jim Kouf, Jamie Linden

Obsazení Julia Roberts, George Clooney, Dominic West, Caitriona Balfe, Jack O'Connell, Giancarlo Esposito, Aly Mang

Délka 95 min.

pátek 24. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC