Film / seriál

Jak přesvědčit vraha, aby vás nezabil

Kate Mara a David Oyelowo

Film Rukojmí vznikl podle knižní předlohy, která popisuje skutečnou a celkem neuvěřitelnou událost. Příběh rukojmí v roce 2005 obletěl svět a nyní se dostal i na filmové plátno.

Ashley Smith žila v Atlantě a ne zrovna šťastně. Bylo jí 26 let, byla čerstvou vdovou, měla malou dceru a bojovala se závislostí na drogách. To už samo o sobě splňuje atributy pro natočení komorního dramatu. Zápletka ale nakonec byla ještě o něco zajímavější. Ashley si totiž vzal jako rukojmí v jejím vlastním bytě Brian Nichols, usvědčený vrah na útěku. Měl v plánu jednu jedinou věc – zabít Ashley a znovu uprchnout.

Nastalo mnohahodinové drama, během něhož se Ashley podařilo neuvěřitelné – přesvědčila Briana, dvoumetrového stokilového chlapa, že pro něj bude nejlepší, když stráví zbytek svého života ve vězení a bude šířit víru v Boha. Jak se jí to podařilo? To se může člověk dozvědět buď zhlédnutím filmu Rukojmí, nebo přečtením knihy s názvem Unlikely Angel, v níž autorka popisuje minutu po minutě, jak k nejbizarnějšímu setkání jejího života došlo.

Oba hlavní hrdinové si během společně stráveného času svěřují své příběhy a oba dojdou ve svých životních situacích ke zvláštnímu smíření. Ashley prý tehdy četla knihu křesťanského autora, z níž přečetla jednu kapitolu svému vězniteli. To prý také výrazně přispělo k tomu, že vrah změnil názor a Ashley nakonec pustil. Ona kniha se jmenuje The Purpose Driven Life a obsahuje návod k jakési spirituální cestě k víře a Bohu. Po zveřejnění Ashleyina příběhu vzrostl prodej této knihy o 50 procent. Amerika tím žila několik týdnů, Ashley následně také napsala knihu a i z té se stal bestseller. Brian se opravdu dobrovolně vzdal policii a nastoupil na výkon svého trestu.

V roli Ashley se představuje herečka Kate Mara, sestra o něco známější Rooney Mara. Kate může být povědomá seriálovým fanouškům, objevila se v roli novinářky Zoe Barnes v první sérii seriálu House of Cards. V roli Briana září britský herec David Oyelowo, který se objevil například ve sci-fi Interstellar.

Během příprav na film se Kate Mara a David Oyelowo setkali se skutečnou Ashley Smith a Clarithou Nichols, matkou Briana. Mara strávila v rodině Ashley Smith několik dní, Oyelowo se omlouval Claritě Nichols, že se nemohl setkat s jejím vězněným synem, a tak ho hrál tak, jak ho poznal během čtení knihy a scénáře. Dojemné je, že Claritha Nichols je s Ashley Smith dodnes v kontaktu, děkuje ji za to, že obrátila jejího syna na správnou cestu, a on tak vykonává svůj trest ve vězení už deset let bez sebemenšího přestupku.

Kritici filmu se většinou shodují na tom, že je natočen příliš povrchně a černobíle, že nejde skutečně do hloubky a zmiňovaná knížka, jejíž četbou Ashley přiměla Briana přehodnotit svůj život, je tam zmíněna vlastně jen tak okrajově. Je to prý chybou scénáře, který neumožňuje hercům jejich party dostatečně rozehrát a prožít. To by se dalo pochopit u filmu, jehož děj je zcela vymyšlený, ale u Rukojmí, který má velice působivou a emocionální předlohu, je to velká škoda a nenaplnění potenciálu. „Je to film dobrý pro křesťany, kteří si chtějí potvrdit, že jejich víra v Boha je to jediné, co je spasí,“ řekl k tomu trochu jízlivě známý filmový kritik Roger Ebert.

Zajímavostí je, že prvky ve filmu, které by se divákovi mohly zdát vymyšlené jen pro efekt, jsou reálné. Například to, když Ashley nabízí Brianovi zbytek pervitinu, co má doma, aby si získala jeho důvěru. Stejně tak popis tragické smrti Ashleyina muže – ten byl zabit při rvačce a zemřel přímo v jejím náručí. A celá zkušenost skutečně obrátila Ashley na víru v Boha – po incidentu přestala brát drogy, našla si práci, znovu se vdala a pořádá přednášky po celé Americe.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Rukojmí

Film / seriál
Hodnocení FDB 51 %
Foto HBO

Režie Jerry Jameson

Scénář Brian Bird podle knižní předlohy Ashley Smith

Obsazení Kate Mara, David Oyelowo, Michael Anthony Williams, Mimi Rogers, Leonor Varela, Matt Lowe, J. Karen Thomas

Délka 97 min.

neděle 5. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC