Film / seriál

Jak navrhnout královi zahradu a nekout pikle

Králova zahradnice

Když milujete intriky u královského dvora, silnou ženskou postavu a mimořádně neotřelé téma, zkuste Královu zahradnici s výbornou Kate Winslet.

Snímek nás zavede do roku 1682, kde sledujeme příběh svérázné a umanuté návrhářky zahrad Sabine De Barra (Kate Winslet). Mladá ambiciozní žena žije a pracuje na francouzském venkově, když překvapivě obdrží pozvání k vrchnímu dvornímu návrháři zahrad André Le Notreiovi (Matthias Schoenaerts). Ten má za úkol ve Versailles, novém sídle francouzského krále Ludvíka IV. (Alan Rickman), „ztělesnit v dějinách dosud nevídanou vizi v jedinečných zahradách nepřekonatelné krásy. Nebe na zemi.“ K realizaci této maličkosti Andrému nezbývá, než se o práci podělit. Mezi ostatními kandidáty jej zaujme právě Sabine de Barra, energická, nevšední žena, jejíž neortodoxní návrhy v mnohém stojí v protikladu k Andrého tvorbě a pojetí zahrad. André ručí za výsledek celou svou kariérou, možná i svou svobodou.

Vytvořit zahradu a pak v ní intrikovat

Je plný pochybností, drtí jej odpovědnost i maximy vytčené jeho otcem, který jej učil vidět krásu a dále ji vytvářet jako výraz víry. Podle něj totiž nechal Bůh po stvoření světa žít lidi v zahradě Eden a nyní jsou, po svém vyhnání, odsouzeni tento Eden znovu vytvořit. Musí tedy obnovit řád. V návrzích madame de Barra vidí zprvu především chaos a možné odmítnutí ze strany krále, zároveň je však jejím viděním světa neodvolatelně přitahován. Odvážně jí svěří práci na důležitém projektu přírodního tanečního sálu s odůvodněním, že zahrady jsou dost velké na to, aby pojaly i jinou vizi, než tu jeho. Sabine ostatně není novátorská jen ve svém oboru. Neváhá porušovat přísná pravidla etikety královského dvora a bortí i společenská tabu. Právě díky své přímočaré povaze, laskavosti a inteligenci, zaujme králova bratra Filipa (Stanley Tucci), později i samotného krále.
Sabine se pustí s vervou sobě vlastní do práce, netuší však, že bude muset čelit nejen těžkostem při samotné stavbě, ale i pokusům o sabotáž jejího díla ze strany Andrého manželky. Proti ní totiž nestojí jen pochyby konzervativního krále, ale i dvorní mikrosvět tisíců kariéristů kroužících kolem krále slunce ve spletitém systému oběžných drah, vztahů, intrik, nenávisti a poklonkování. Před Sabine se začnou postupně otevírat skryté komnaty a tajemství královského dvora, kam jsou odkládány věci příliš temné a těžké, aby nerušily panovníkův klidný spánek. I Sabine bude muset otevřít svou vlastní skrytou komnatu a vypořádat se s tragédií, která ji léta svazuje, aby mohla dokončit nejen svůj projekt, ale najít znovu klid a sebevědomí pro nový začátek života.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Králova zahradnice

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,3 %
Foto AXOCOM, BONTONFILM

Režie Alan Rickman

Scénář Allison Deegan, Jeremy Brock, Alan Rickman

Obsazení Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Alan Rickman, Stanley Tucci, Jennifer Ehle, Helen McCrory, Alistair Petrie, Danny Webb, Steven Waddington, Pauline Moran

Délka 116 min.

úterý 19. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC