Film / seriál

Gangsterka, která srší humorem

Malá smrt – polský kriminální seriál

Milujete snímek Fargo nebo seriál Perníkový táta? Pak si nenechte ujít kriminální seriál Malá smrt. Čeká vás svižné tempo, černý humor a charizmatický hrdina v hlavní dvojroli.

Podle režiséra a spoluautora scénáře Filipa Syczyńského se tvůrci nechali inspirovat kromě jiného právě i slavnou režisérskou dvojicí bratří Coenů. Příběh zasadili do půvabné oblasti Mazurských jezer, lesů i měst a natočili vzrušující výlet světem drogových kartelů, gangsterů, zkorumpovaných strážců zákona i obyčejných dobrých lidí.

Celý řetězec událostí je uveden do pohybu, když po autonehodě dojde k nezamýšlené záměně identit. Své životy si vymění ředitel věznice a mafiánský gangster v programu na ochranu svědků. Díky okolnostem oba muži zjišťují, že jim výměna přináší jisté výhody, a tak se ze situace rozhodnou vytěžit maximum.

Během deseti epizod do takto neobvykle rozehrané „partie“ postupně vstupují noví hráči. Jeden z tvůrců série, režisér a scenárista Maciej Kawalski, popisuje Malou smrt jako epický příběh s mnoha postavami, jejichž osudy se navzájem prolínají.

Mimořádně ambiciózní kriminálka

„Tak náročný projekt v rámci daného žánru jsem u nás ještě nikdy nerealizoval,“ říká producent a tvůrce seriálu Juliusz Machulski. Přitom sám patří k nejzkušenějším a nejuznávanějším producentům celovečerních filmů v Polsku a je i zakladatelem filmového studia ZEBRA, kde vznikly desítky celovečerních i televizních filmů a seriálů. 

Naším cílem bylo vytvořit směsici svižné kriminálky a humoru

Od tvůrce slavné Sexmise

Machulski je mimo jiné i režisér a scenárista kultovního polského filmu Sexmise z roku 1983, který byl velmi úspěšný i v tehdejším Československu. Kromě toho produkoval snímek V temnotě režisérky Agnieszky Hollandové, který byl v roce 2012 nominován na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

Piotr Grabowski

V hlavní dvojroli exceluje Piotr Grabowski, který debutoval v komediálním melodramatu Modré oči. V Polsku je také známým dabingovým hercem a svůj hlas propůjčil mimo jiné i postavám ve filmech Avengers (Thor), Hobit nebo Spider-Man: Daleko od domova.

Malá smrt 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Juliusz Machulski, Filip Syczyński…

Scénář Filip Syczyński, Maciej Kawalski…

Obsazení Piotr Grabowski, Anna Seniuk, Katarzyna Herman, Jacek Komana, Karolina Gorczyca…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Martin Zahálka, Petr Gelnar, Pavel Šrom, Martina Šťastná, Luděk Čtvrtlík…

Délka 10 × 60 min.

pátek 12. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC