Film / seriál

Černý baron

Francouzský seriál Černý baron

Kam až je ochoten zajít politik, kterého žene touha po pomstě? Nahlédněte do zákulisí nejvyšší politiky. Finanční aféry, skandály, politikaření, ale i vznešená politika – nic z toho nechybí novému francouzskému seriálu Černý baron.

Příběh seriálu Černý baron se odvíjí kolem nelítostného konfliktu dvou bývalých přátel – Philippa Rickwaerta, starosty Dunkerku a poslance parlamentu, a jeho mentora, socialistického prezidentského kandidáta Francoise Laugiera. Rickwaert, jehož politická dráha je na vzestupu, se dostane do problémů. Protikorupční komando se chystá zasáhnout v jeho kanceláři a prokázat machinace s veřejnými fondy. Rickwaert musí za každou cenu rychle sehnat chybějící hotovost, i kdyby to mělo znamenat vzít úplatek od pochybného stavitele. Laugier si ale nechce pošpinit zářnou kariéru a rozhodne se Rickwaerta pustit k vodě. V tu chvíli se rozjede sága o pomstě a z přátel se stávají zarytí nepřátelé, kdy se jeden snaží zničit druhého. 

Politika vás sežere. Je to posedlost. Philippe Rickwaert

Pro Philippa ale politika není jen kariéra, je to způsob, jak prosadit schopnost konkrétně ovlivňovat svět. Osobní ambice a smysl pro obecný zájem jsou pro něj neoddělitelné. Předstírá odhodlání změnit svět a přitom hledá, jak zachránit sám sebe. Nikdy se nevzdává, každý rozhovor vede jako lovec tváří v tvář své kořisti a hledá, jak ovládnout svého partnera. V jeho světě jsou jen „nicky“ a ti ostatní. Pro jeho blízké to je fascinující a vyčerpávající zároveň. 

„Cesta k moci s sebou často nese jízdu na červenou, která může přijít draho. Ale Philippe Rickwaert není zloděj, osobně se neobohacuje, na rozdíl od některých skutečných případů“, dodává scenárista Jean-Baptiste Delafon. 

Kostým rozpolceného politika, který flirtuje se svým temným já, ale zároveň fascinuje svou lidskostí, oblékl Kad Merad, jedna z největších hvězd současné francouzské kinematografie. O své roli říká: „Rickwaert je syn dělníka. Politiku se neučil na školách, ale v terénu. Já ho chápu, taky jsem se nenaučil hrát ve škole. Přistupoval jsem k němu s pocitem, že takový člověk nemá přátele. Nemá žádný společenský život, nikdy ho nepotkáte v baru. Nikdy neodpočívá, nejezdí na dovolenou. Vidíme ho často jen v autě, v noci, věčně ve střehu. Je skoro jako tajný agent.“ 

Vedle Merada obsadili tvůrci do seriálu další hvězdy. Prezidentského kandidáta Francise Laugiera ztvárnil Niels Arestrup, který je trojnásobným držitelem ocenění César a spolupracoval na filmech jako je Spielbergův Válečný kůň. Role Laugierovy zvláštní poradkyně se ujala Anna Mouglalis.

Příběh Philippa Rickwaerta, romantika a idealisty, který se dokáže obratně pohybovat ve všech sférách společenského života, uvádí Skylink 7 v českém znění a ani tady nebude nouze o herecké hvězdy. V hlavních rolích diváci uslyší Pavla Soukupa, Petra Štěpána, Dagmar Čárovou, Martina Zahálku, Filipa Švarce a další.

Premiéra nového politického thrilleru Černý baron z originální produkce Canal+ exkluzivně na Skylink 7 v pátek 2. října.

Zajímavost

Režisér seriálu Černý baron Ziad Doueiri pochází z libanonského Bejrůtu. Vystudoval v USA a první zkušenosti u filmu získal jako asistent kamery a kameraman ve filmech Quentina Tarantina Gauneři, Pulp Fiction a Jackie Brownová. Za režii filmu West Beirut vyhrál v Cannes cenu Françoise Chalaise.

Černý baron

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Canal+

Režie Ziad Doueiri

Scénář Eric Benzekri, Jean-Baptiste Delafon

Obsazení Kad Merad, Niels Arestrup, Anna Mouglalis, Astrid Whettnall…

Délka 8 × 60 min.

pátek 2. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC