Film / seriál

Filmová recenze – Jak Honza ze Lhoty ke slávě přišel

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka – dokument

Zní to jako pohádka, ale je to dokument: režiséra Petra Větrovského natolik zaujal osud našeho historicky nejlepšího reprezentačního střelce Jana Kollera, že se jej rozhodl zpracovat do celovečerního portrétu.

Dobrou zprávou je, že zaujme i ty z nás, kdo nerozeznáme rohový kop od penalty, špatnou, že film sám má na tom pramalou zásluhu. Vlastně by mohl sloužit jako příklad, kterak dokument nemá vypadat.

Celé kouzlo Kollerova příběhu tkví v Kollerovi. Dvoumetrový kolohnát, pro nadměrnou výšku zprvu podceňovaný, táhne snímek výhradně silou své osobnosti. Fakt, že si i přes mezinárodní věhlas dokázal udržet skromnost a nadhled, zůstat oním proklamovaně obyčejným klukem ze Lhoty, dělá z jinak podprůměrného snímku tvar divácky přátelský. Film tak funguje všude tam, kde autor pětapadesáti reprezentačních gólů osobně přemítá a vzpomíná: jak ho den před odletem do belgického Lokerenu opustila přítelkyně. Jak mu fanoušci Norimberka vyhrožovali smrtí. Jak rodil dcery a předčilo to všechny fotbalové zážitky.

V jednotlivostech je síla a kdyby režisér stavěl pouze na nich, měl by divákovu přízeň v kapse. Naneštěstí o ni usiluje cestami, jež ještě nikdy žádnému filmu nepomohly: chvalozpěvnými promluvami, kýčovitě aranžovanými záběry, nemístně patetickým hudebním podkresem a prkennými sponzorskými etudami. Byť se před kamerou projde celý orloj fotbalových osobností, až na výjimky neřeknou nic, co by Kollerovu osobnost poodkrylo či dovysvětlilo. „Skvělý hráč, a ještě lepší člověk,“ shodují se na jeho konto. A ne že by to nemysleli upřímně – jen nějak není čím vyvažovat. Žádné (po)chyby, žádná zaváhání, jako by byl jejich „Honza“ z mramoru.

Trestuhodně pak chybí (pro žánr biografického dokumentu tolik důležitá) osobní rovina. Tu tvůrci zredukovali v lepším případě na pár informací bez kontextu (porod, rozvod, vynechaná kapitola manželství), v horším na aranžované scénky à la nákup ve (sponzorském) supermarketu či kutilství se (sponzorskou) barvou.

„Honzo už musíme jet nakupovat...“ – „Jo, tak já si to nechám zaschnout a pak udělám další vrstvu.“ Jeden by od velkého sportovního příběhu čekal přece jen víc, než sestřih fotbalových archivů „okořeněný“ ochotničením ve jménu productplacementu. Tím spíš, že má o čem vyprávět.

Jan Koller – Příběh obyčejného kluka

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto Bohemia MP

Režie Petr Větrovský

Obsazení Jan Koller, Pavel Nedvěd

Délka 111 min.

Rok 2022

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC