Film / seriál

Doylův okrsek: Atmosféra javorového listu

Doylův okrsek

Ve všech ohledech kanadský krimi seriál je výjimečným dílkem jediného muže. Jeho hlavní hvězda Allan Hawco si ho nejen vymyslel, ale v Doylově okrsku dělá všechno, co si zamane.

Allan Hawco je svým způsobem unikát. Na televizní obrazovce ani za ní se nepohybuje moc lidí, kteří by stejně jako on byli zároveň hlavní hvězdou, duchovním otcem, scenáristou a producentem vlastního seriálu, dokonce stříhá všechny epizody. Doylův okrsek je prostě čistě jeho. „Je to paráda, protože není čas se s čímkoliv zbytečně piplat,“ říká hlavní hvězda a tak dále v jedné osobě. „Doylův okrsek je jen mým dítkem, takže dokážu být přísnější než ostatní. Z kreativního úhlu pohledu na věc platí, že seriál má ve všem přednost. I když si oblíbím nějakou repliku nebo scénu, když se staví do cesty ději, musí vypadnout.“
 

Prakticky rodinná praxe

Hlavním hrdinou Doylova okrsku je soukromý vyšetřovatel a bývalý policista Jake Doyle, který si založil detektivní agenturu s vlastním otcem. V prakticky rodinné praxi jim pomáhá policistka Leslie, otcova druhá manželka Rose a mladá Tinny, která je neteří Doyla mladšího a vnučkou staršího. Různé případy je zatáhnou do všemožných situací, ale ne vždy při tom zůstávají na „správné“ straně zákona. 
 
Hawco seriál odstartoval s vizí vyprávění, které by se mohlo vyvíjet napříč pěti řadami. Díky povážlivému úspěchu se nakonec dočkal šesti sérií. Jednou z věcí, která Doylův okrsek odlišuje od záplavy jiných policajtských a detektivních podívaných je to, že je čistě kanadský. V Kanadě se odehrává a má také vyloženě kanadské reálie. Atmosféra javorového listu by nemohla být dokonalejší, ani kdyby Doyle obouval kanady. 
 

Sranda nemusí být

„Měl jsem v úmyslu stvořit seriál, na který by Kanaďané mohli být hrdí,“ říká Hawco. „Kdyby se mi to nepovedlo, bylo by to smutné.“ Přitom nejde jenom o provincii Newfoundland, kde se většina Doylova okrsku odehrává. Hawco zamýšlel, aby si obyvatelé Calgary řekli: Hej, to je super seriál z Kanady! Protože „kanadskost“ je u Hawca na jednom z prvních míst, dává si záležet i na tom, aby do rolí obsazoval místní herce. „Udělal jsem kanadský seriál pro celý svět bez toho, abych si ze své země musel dělat srandu. Ne, že bychom v Kanadě neměli smysl pro humor, ale Doylův okrsek dokazuje, že aby se to líbilo i jinde, nemusíme to přehánět.“ 

Doylův okrsek

Film / seriál
Foto Universal

Režie Stefan Scaini, John Vatcher, Keith Samples, Steve DiMarco, Brad Peyton, James Allodi, Robert Lieberman, a další

Obsazení Allan Hawco, Krystin Pellerin, Mark O'Brien, Marthe Bernard, Sean McGinley, Lynda Boyd, Steve O'Connell

Délka 45 min.

pondělí 13. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC