Film / seriál

Agentura Jasno: Čuchání lotrovin

Agentura Jasno

Detektiv Shawn nemá zvláštní schopnosti, ale policie si to pořád myslí. V šesté sérii si díky tomu zahraje na Indianu Jonese a potká krásku z Twin Peaks.

Je to pocta. V případě seriálu Agentura Jasno, který si získal věhlas i respekt fandů popkultury díky častému zmiňování zábavných odkazů na slavné fenomény filmového plátna i televizní obrazovky, to je navíc pocta dvojnásobná. Ani šestá série nemá v plánu uhnout od zavedeného modelu. Naopak, začínáme pěkně zostra, přímo v první epizodě, zkrátka na začátku. Rovnou Darthem Vaderem. S ikonickým padouchem z proslulé sci-fi ságy Star Wars se zaplete hlavní hrdina – tak trochu podvodník, hodně dobrodruh Shawn. A za rohem už číhá další legenda. 
 

Indiana Shawn a Chrám tak nějak zkažené, staré, rezavé dýky 

Po několika letech na obrazovce už Shawn není žádný začínající detektiv. Policie ale stále věří, že mu v praxi pomáhají zvláštní psychické schopnosti. Takže Shawn nadále řeší zapeklité a velice komplikované případy s pomocí svého nejlepšího kámoše, kterému přijde podvádění strážců zákona pořád tak nějak proti srsti. Shawn narazí na Darth Vadera, když se v první epizodě šesté série rozhodne pomoci mladému klientovi získat zpět cennou sběratelskou figurku a následně odhaluje vraždu. V desátém dílu se navíc hlavní hrdina vydává po stopách ukradené (tak nějak zkažené, staré, rezavé) dýky a zahraje si přitom na legendárního Dobyvatele ztracené archy.
 

Nic není nemožné

Hlavní hvězda James Roday se na Agentuře Jasno taky podílí jako producent, scénárista a režisér. Od roku 2007 napsal 16 dílů a polovinu z nich i natočil. Mezi nimi mimo jiné epizody s odkazy na rodinné podívané Lassie a Polární expres nebo horory Noční můra v Elm Street a Pátek třináctého. Tehdy si uvědomil, že v seriálu jako je Agentura Jasno je možné všechno. „Stalo se to, když mi poprvé dovolili režírovat a mohl jsem natočit poctu Pátku třináctého. Byli jsme zalezlí na nějakém táboře a dělali prakticky vyvražďovací horor. Byl to jeden z dílů třetí série,“ vzpomíná. „Tehdy mi došlo, že dokud bude Shawn dělat to, co dělá, Agentura Jasno může být jako seriál čímkoliv, co nás napadne.“ 
 
Na začátku každé nové série vzniká seznam kostýmů, které by si herci chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, i věcí, které ještě před kamerou neudělali. Pak začne odškrtávání položek. V šestce se dostala na mušku reality show o hledání nejlepší partie The Bachelor nebo slavná noirová detektivka Čínská čtvrť – v Agentuře Jasno nazvaná Santabarbarská čtvrť. Jeden z dalších zvlášť zvláštních dílů pak režírovala Jennifer Lynch, autorka Tajného deníku Laury Palmerové a dcera Davida Lynche, který má na svědomí kult Twin Peaks. Tím se kruh uzavřel.

Agentura Jasno

Film / seriál
Hodnocení FDB 57.8 %
Foto Universal

Režie Michael Zinberg, Mel Damski, Tim Matheson, Stephen Surjik, John Badham, John Landis, Matt Shakman, Joanna Kerns, Eric Laneuville, Steve Franks

Obsazení James Roday, Dulé Hill, Timothy Omundson, Corbin Bernsen, Maggie Lawson, Kirsten Nelson, Serinda Swan

Délka 60 min.

pondělí 18. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC