Film / seriál

Advokát

Advokát – švédsko-dánský detektivní seriál

Švédsko-dánský seriál o sourozencích toužících pomstít smrt svých rodičů se stal ihned po svém uvedení hitem. Není divu – kombinace prostředí soudních síní, zločineckého syndikátu, akčních scén s prvky psychologického thrilleru posunula žánr Nordic Noir do nové dimenze.

Ústřední postavou příběhu je Frank, talentovaný obhájce, který byl v dětství, spolu se svou sestrou Sarou, svědkem kruté smrti vlastních rodičů. Trauma rodinné tragédie si oba sourozenci nesou stále s sebou. Sara pracuje u policie na protidrogovém oddělení, přestože se jen obtížně vyrovnává s vlastní závislostí na psychotropních látkách. Frank zase bojuje s návaly nekontrolovatelné agresivity a záchvaty hučení v uších. Když Sara narazí po letech na stopu, která propojuje smrt jejich rodičů s hlavou stockholmského podsvětí Thomasem Waldmanem, v obou sourozencích ožije touha po pomstě. Aby ji mohli vykonat, bude Frank muset proniknout do bezprostřední blízkosti samotného Waldmana, a stát se tak součástí jeho bezohledného zločineckého syndikátu.

Noir jinak

Přestože seriál v zásadě nevybočuje z kánonů skandinávských noirových detektivek, v mnohém se od nich zároveň liší. Samozřejmě, že hlavní atributy žánru zůstaly zachovány – hlavní hrdina bojuje s vnitřními démony, policie je prolezlá korupcí, vraždy a drogy se vyskytují v množství větším než malém. A tak to má také být. Jenže dále už jdou tvůrci vlastní cestou.

První, čeho si divák všimne, je změna atmosféry. Obvyklá chmurná nálada, potemnělé interiéry či záběry zlověstně mrazivé přírody jsou pryč. Postavy se pohybují v civilním prostředí skandinávských měst, v moderních soudních prostorách, v interiérech běžných domácností. Tvůrci se rozhodli potlačit tradiční noirovou vizuální stylizaci ve prospěch realističtějšího pojetí. A nutno říci, že udělali dobře. Právě uvěřitelnost jednotlivých scén zvyšuje celkové napětí tak, že by se dalo krájet takřka v každé minutě seriálu.

Buď začneš slídit, když nejsi v pohodě, nebo nejsi v pohodě, protože jsi začala slídit.

Druhou inovací je pojetí hlavní postavy. Příběhy o pomstě bývají přímočaré. V seriálu Advokát je to jinak. Nápad uvrhnout čestného právníka do prostředí zločineckého gangu a vystavit ho tak neřešitelným morálním dilematům, je sám o sobě velmi zajímavý a posouvá Franka blíže k postavám jako byli Hamlet nebo Raskolnikov. Příběh tak dostává další rozměr, kdy divák s napětím sleduje zápas hlavního hrdiny o svou mravní integritu. 

Realismus v hlavní roli

Autor předlohy Jens Lapidus, mimochodem v současnosti nejlépe prodávaný autor severské noirové detektivky, má téma v malíčku. Řada situací, které jsou obsaženy v seriálu, má původ v reálných situacích, jež zažil během své patnáctileté praxe advokáta. Tehdy měl příležitost poznat metody nejen policejní práce, ale i stockholmského podsvětí. Jens přenesl svůj smysl pro realismus a detail i na členy natáčecího štábu. Alexander Karim, představitel hlavního hrdiny Franka, strávil tři měsíce v soudních síních studiem tohoto prostředí. Podle scénáře měla být jeho postava hladce oholena, ale na takové právníky Alexander prostě nenarazil. A tak se inspiroval lehce neformálním vzhledem Jense Lapiduse, který se mu stal vzorem i pro roli Franka.

Alexander Karim

Narodil se v roce 1976 v Helsingborgu do rodiny imigrantů z Ugandy. Ve Švédsku patří mezi nejoblíbenější tváře showbyznysu, stal se prvním hercem tmavé pleti, který si v tamním seriálu v hlavním vysílacím čase zahrál hlavní roli. A je přisuzováno především jeho perfektnímu hereckému výkonu, že se Advokát stal po své premiéře nejsledovanějším pořadem v zemi.

Advokát 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie David Berron, Geir Henning Hopland…

Scénář Charlotte Lesche, Oliver Dixons…

Obsazení Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Johannes Lassen, Nicolaj Kopernikus…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Aleš Slanina, Kristina Jelínková, Martin Zahálka, Jitka Jirsková, Petr Gelnar…

Délka 8 × 45 min.

pátek 7. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC