Film / seriál

… a kde je kulička?

U mě dobrý – česká komedie

Může parta dobromyslných budižkničemů vyzrát nad všehoschopnými skořápkáři a úplatnou policií? Bez odvahy, geniálního plánu a improvizace to nepůjde.

V roce 2008 se Jan Hřebejk po sérii ryze autorských filmů vrátil k osvědčeným předlohám Petra Šabacha a tím i k žánru pohodové retrokomedie. Toto spojení, které bezvadně fungovalo už v Šakalích letech, Pelíšcích i Pupendu, funguje stejně dobře i ve snímku U mě dobrý, české parafrázi Dannyho parťáků či Podrazu.

Divoké devadesátky

Děj filmu nás přenese na Libeňský ostrov do 90. let minulého století. Zdejší zahrádkářská kolonie, a především hospůdka u Budyho je útočištěm šestice svérázných kamarádů, kteří před shonem světa dávají přednost klidu a klábosení při mariáši. V jejich laskavém kruhu najde místo každý – hostinský a bývalý androš Tonda (Jiří Schmitzer), vysloužilý mág a iluzionista Mrklas alias Mr. Class (Boleslav Polívka), alkoholik a zloděj toužící po nápravě Pepe (Vladimír Javorský), rybář Láďa (Petr Forman), kterého ustavičně pronásledují groteskní katastrofy, laskavý Balun (Josef Somr) i ušlápnutý Kája (Miroslav Vladyka), jemuž železnou rukou vládne rázná Jíťa (Simona Babčáková).

Co to děláte?
Odpočíváme.
Tak to všeho nechám a jdu vám pomoct.

Konec idyly

Všeobecnou pohodu libeňských ostrovanů naruší nečekaný malér. Když Káju oberou v nedaleké tržnici skořápkáři o jeho životní úspory, rozhodnou se kamarádi vzít spravedlnost do svých rukou. Světácký iluzionista Mrklas vymyslí důmyslný plán, jak doběhnout nebezpečný gang skořápkářů a dostat Kájovy peníze zpět.  

Jde o život

Ačkoliv všem půjde o život, neváhají ani vteřinu. Kája je přece kamarád. Ostatně při natáčení musel nejeden z herců osvědčit svou odvahu a odolnost i ve skutečnosti. Například ve scéně, kdy Jíťa přistihne Káju v hospodě a srazí ho fackou k zemi, se Miroslav Vladyka tak bál Simony Babčákové, že raději padal ze židle dřív, než se její ruka vůbec dotkla jeho tváře. To Simonu dopálilo natolik, že Vladyku nečekaně knokautovala s takovou razancí, že nejenže zmizel ze záběru (10. minuta 30. vteřina), ale napuchlou tvář musel dlouho ledovat, aby zahladil stopy po Simonině přesvědčivém uměleckém výkonu. Petr Forman zase předvede, jak smrtelně nebezpečnou výstrojí se pro svého nositele mohou stát obyčejné rybářské kalhoty, pokud se setkají s vlnou za projíždějícím člunem či jak nezacházet s rybářským háčkem, nechcete-li mít pusu nadosmrti prořízlou od ucha k uchu.

Nostalgie, hlášky, peep-show a gangsteři

Jan Hřebejk vybavil svou úsměvnou reflexi divokých začátků kapitalismu v Čechách skvělou hudbou Norbiho Kovácse, ale také kanonádou gagů, vtipných hlášek, napínavých situací, půvabnými erotickými vyprávěnkami kouzelníka Mrklase i nenápadnými odkazy na řadu českých filmů včetně svých Pelíšků. Pamatujete si, jak pije vodku maršál Malinovskij? Tentokrát to Bolek Polívka naučí zkoprnělé skořápkáře. Zkrátka film U mě dobrý, je prostě dobrý.

Jan Hřebejk 

Tento 54letý režisér patří v současnosti k nejoblíbenějším filmařům v Česku. Zaujal už svými Šakalími léty, ale srdce diváků si dobyl dnes již kultovním filmem Pelíšky, jehož scény a hlášky umí většina národa nazpaměť. Kromě filmu pracuje také pro televizi. Nejnověji se režijně podepsal pod seriálem České televize Boží mlýny. Nyní pracuje na slovenském dramatu Víťaz.

U mě dobrý

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,6 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7, Profimedia.cz

Režie Jan Hřebejk

Scénář Petr Jarchovský, Jan Hřebejk

Obsazení Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Petr Forman, Miroslav Vladyka, Josef Somr, Lenka Vlasáková, Simona Babčáková

Délka 102 min.

Rok 2008

sobota 11. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC