Dokument

Zákulisí magie: Kouzla jsou věda

Zákulisí magie

Tahání králíků z klobouku či čtvrcení figurantek nás baví odpradávna a rádi věříme, že jsou skutečnými kouzly. Pokud si chcete tuto iluzi uchovat, nečtěte dále.

Vedle kejklířů a potulných divadelníků byli kouzelníci běžnou součástí oslav a jarmarků už ve středověku. Vědecký a technologický pokrok v devatenáctém století dal nové možnosti i iluzionistům. Generace Harry Houdiniho vyvinula triky a techniky, které jejich následovníci používají dodnes.
 
Moderní mágové jako Siegfried a Roy či David Copperfield se stali televizními hvězdami a uhranuli publikum po celém světě. Posledně jmenovaný za svou třicetiletou kariéru získal jednadvacet sošek Grammy, jedenáctkrát se zapsal do Guinessovy knihy rekordů a stal se nejvíce vydělávajícím jednotlivcem v šoubyznysu, když si vykouzlil přes čtyři miliardy dolarů.
 
Magie vždy byla a stále je tajemným učením, které se předává jen mezi zasvěcenými. Znalost technik kouzelnického řemesla vás možná připraví o něco z jeho fascinace. Však stejným dobrodružstvím, jako sledovat výstup iluzionisty, je nahlédnout do zákulisí jejich kouzel.

Zákulisí magie

Dokument
Foto National Geographic
čtvrtek 6. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC