Dokument

Vyšetřování leteckých neštěstí: Smrtelný obrat

Vyšetřování leteckých neštěstí: Smrtelný obrat

Mít tak křídla jako pták a létat. Před staletími to byl jen sen, dnes je to běžná rutina. Letecká doprava se stala součástí našich životů.

Letadla nám usnadňují život, dovolují nám cestovat mnohem rychleji, zkracují vzdálenosti mezi kontinenty a pro mnohé patří k běžnému životu stejně samozřejmě jako auta. O letecké dopravě se navíc mluví jako o nejbezpečnější na světě. Statisticky vzato jistě ano, automobilové nehody jsou na denním pořádku, kdežto letecké patří k výjimkám.

Proto jsou nehody letadel nejčastěji nazývány jako katastrofy. Když se něco takového stane, stojí to život desítky, ne-li stovky lidí. Velmi důležité je pak přijít na to, proč k takové tragické události došlo, aby se podobným neštěstím dalo předcházet. Vyšetřovat leteckou havárii ale není nic jednoduchého. Představte si, že musíte skládat puzzle z tisíců drobných kousků a na některých nemáte obrázek. Je to prostě černé políčko, které si musíte doplnit jinak, v podstatě sami domalovat. Vyšetřovatelé jsou tedy detektivové v tom nejlepším slova smyslu, jenž se snaží najít pravdu a zachránit životy dalších cestovatelů. V dalším z řady seriálů o leteckých katastrofách budete moci sledovat jejich práci při objasňování nejtragičtějších nehod po celém světě.

Vyšetřování leteckých neštěstí

Dokument
Foto National Geographic
pondělí 4. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC