Dokument

Tajemství oceánů

Tajemství oceánů

Oceán – to on dal Zemi přízvisko „Modrá planeta“ a hlavně díky němu zde mohl vzniknout život.

Světový oceán se skládá z pěti menších – Atlantického, Indického, Jižního a Severního ledového a Tichého – dohromady pokrývají 71 % povrchu Země a tvoří 96 % celosvětových zásob vody. To už je pořádný kolos, který si bezesporu zaslouží naši pozornost. Dnes víme poměrně dost o živočiších i rostlinách, kteří v oceánech žijí, dokážeme zmapovat reliéf i geologické podloží či vytvořit jakousi „horskou mapu“ oceánského dna.

Na National Geographic se rozhodli „vytáhnout špunt“ a zjistit, co všechno člověk za tisíciletí nechal zapomenuté hluboko pod hladinou oceánů. Není toho rozhodně málo. První série vám za pomoci nejmodernějších technologií pomůže zmapovat Pacifik, který je takovou přírodní zbraní hromadného ničení. Námořní archeologové a historici zase budou pátrat po Hitlerových tajných zbraních. A celý příběh Severní Ameriky od dinosaurů přes války a otroctví lze pochopit jen ze dna Mexického zálivu. Čekají na vás vraky z válečných bitev i starodávná města a kulturní skvosty. Oceán má zkrátka stále svá tajemství a nikdo přesně neví, kolik jich ještě zbývá odhalit.

Pokud vás téma vody na Zemi zaujalo, rozhodně si nenechte ujít Mezinárodní Filmový Festival Voda, moře, oceány, který se uskuteční 16. – 19. 9. v Hluboké nad Vltavou. Jeho cílem je přiblížit filmová díla zabývající se světem sladkých i slaných vod, ale i problematikou ochrany této oblasti životního prostředí. Zní to lákavě? Pak se neváhejte zapojit do soutěže o víkendový pobyt ve Wellness Hotelu Frymburk, který se nachází nedaleko, a užijte si víkend plný poznání a odpočinku zároveň.

Tajemství oceánů

Dokument
Foto National Geographic
čtvrtek 13. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC