Dokument

Stavět mimo civilizační sítě: Bydlet jinak

Earthship

Chcete žít v originálním domě a nebaví vás platit složenky za elektřinu či topení? Postavte si zeměloď.

Už na studiích architektury snil Michael Reynolds o úplně jiném stavění. Z materiálů, které se doslova válí všude kolem, a nezávisle na inženýrských sítích. Představoval si jednoduchá, ale komfortní obydlí, která by si mohl postavit každý, i bez hlubších znalostí zedničiny.
 
Koncem šedesátých let se tedy vrhl na experimentování se zděním ze starých pneumatik, plastových lahví či plechovek od piva. Ukázalo se, že zdi z těchto materiálů a hlíny mají slušné izolační vlastnosti a jsou navíc mimořádně odolné ohni. V roce 1972 postavil první dům z přírodních surovin a odpadu a nechal si jej patentovat pod názvem Earthship, tedy zeměloď.
Brzy si získal pozornost vznikajícího ekologického hnutí a i mnoha hollywoodských celebrit, stavěl například pro televizní hvězdy té doby Dennise Weavera a Keitha Carradine. S rozvojem patřičných technologií začal Reynolds svoje domy vybavovat fotovoltaickými články, větrníky a tepelnými čerpadly, takže se staly energeticky plně soběstačné. Důmyslné systémy recyklace a zachycování dešťové vody dělají zbytnou i přípojku do vodovodní sítě. 
 
První Reynoldsovy konstrukce sice nebyly vždy dokonalé a čelil několika žalobám za protékající střechy či nefunkční regulaci teploty, zemělodě přesto obstály. Dnes jich stojí desítky po celé Severní Americe a v několika zemích Evropy, dům o tři sta čtverečních metrech plochy vzniká i na pražském Smíchově. Několik projektů také bylo realizováno či se právě staví v Africe, mimo jiné waldorfská škola v Sierra Leone.
 
Nenechte si ujít jedinečný dokument o zemělodích, kterým vás provede sám vynálezce Michael Reynolds. 

Stavět mimo civilizační sítě

Dokument
Foto Travel Channel Felix Muller
úterý 23. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC