Dokument

Seznamte se s opravdovými génii

Tři

Britského teoretického fyzika a popularizátora této pro mnohé tajemné a komplikované disciplíny asi není potřeba představovat. Ovšem nový seriál, který vzniká pod jeho taktovkou, si vaši pozornost zaslouží. A nebojte se, rozhodně to není žádná vědecká „suchárna“.

Hawking se vždy snažil své názory, teorie i objevy šířit i mezi „nefyziky“, tedy mezi většinu z nás. Díky svému nelehkému životnímu osudu, ale také smyslu pro humor, sarkasmu a sebeironii to pro něj nebyl až takový problém. Nakonec se z něj stal snad nejznámější vědec současnosti, jehož elektronicky modifikovaný hlas nepatří jen na vědecká sympózia, ale lze ho zaslechnout také v kultovních seriálech, jako jsou Simpsonovi.

Je skoro s podivem, že až nyní se na televizní obrazovky dostává zbrusu nový popularizační seriál, kterému velí on sám. V každé epizodě se trojice dobrovolníků snaží přijít na kloub nějakému zapeklitému jevu, který se nakonec ukazuje vlastně jako poměrně banální. Stačí jen odhalit základní princip, na němž vše funguje. Vždyť i největší vědci minulosti mnohokrát učinili své objevy vlastně jen náhodou a mnohdy nešlo o žádné složitosti.

Seriálové „dobrovolné fyziky“ tak budou zajímat otázky jako: Kdo jsme? Proč jsme tu? Kde vlastně žijeme? Jsme ve vesmíru sami? A jak se vesmír zrodil? Můžeme cestovat v čase? Pomocí názorných pokusů, nejrůznějších mechanických, ovšem i těch nejmodernějších přístrojů a obyčejné logiky se bude trojice protagonistů snažit splnit někdy banální, jindy složité úkoly a najít odpovědi na všechny otázky, které jim jejich „učitel“, pan Hawking, neustále pokládá. Seriál určitě zaujme vědecké nadšence a malé fyziky a možná nakonec zjistíte, že kousek génia se ukrývá v každém z nás.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Génius podle Stephena Hawkinga

Dokument
Foto Nat Geo Channel
středa 1. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC