Dokument

Prezidentští kostlivci ve skříni

Bílý dům

Jak se jmenuje asi nejznámější dům na naší planetě? Přeci Bílý! Sídlo nejmocnějších mužů světa, jeden ze symbolů Spojených států, který jste viděli určitě nespočetněkrát aspoň ve zprávách a filmech.

Možná si myslíte, že o tomto honosném sídle víte dost – má 131 pokojů, tři kuchyně, 35 koupelen, 16 ložnic, 412 dveří, 147 oken, 28 krbů, 12 komínů, osm schodišť a tři výtahy. Pan prezident si v něm může zahrát bowling, zaplavat si ve svém bazénu a pak se podívat na nějaký pěkný film ve vlastním kině. A kdyby se měly vztahy na mezinárodním poli opět ochladit, je v něm připraven i podzemní kryt. Je vůbec možné, aby tato architektonická ikona skrývala nějaká tajemství? Nebo jsou zde spočítáni i všichni kostlivci ve skříních?
Jelikož se blíží prezidentské volby, tak se na Travel Channel rozhodli adrese Pennsylvania Avenue 1600 ve Washingtonu, D.C. podívat na zoubek (mimochodem výbava Bílého domu je úžasná, nachází se tu i zubní ordinace). Don Wildman se bude snažit pořádně prozkoumat oslavu, při které mohl Bílý dům vyletět do povětří. (Že by se někdo inspiroval nespočtem katastrofických filmů?) A pokusí se rozluštit také další hádanky, protože během let se zde objevovaly a zase ztrácely nejrůznější věci. S každým dalším prezidentem totiž přicházely změny nejen v politice, ale také v „bílých“ kuchyních a ložnicích.
Nebojte, Záhady Bílého domu nejsou žádný bulvár, ale čistě dokumentární seriál, jenž nakukuje, kam by se možná nemělo, ale díky tomu se seznámíte zase o něco víc s americkou historií. Velké dějiny, osobnosti i politiku totiž pomáhají utvářet maličkosti a neměli bychom na ně zapomínat, ani je tutlat.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Záhady Bílého domu

Dokument
Foto Travel Channel
neděle 9. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC