Dokument

Po stopách drahokamů

Z dokumentu Králové dolů

Krásné ženy a šperky, dvojce, která spolu vždy ladila. Koneckonců stačí si pustit slavnou píšeň Marilyn Monroe Diamonds are a girl‘s best friend. Víte však, odkud se tyto skvosty berou?

Nový seriál Králové dolů nezajímají klenotnictví ani burzy drahých kamenů, ale snaží se dostat k podstatě věci, podívat se hloub pod povrch, a to doslova. Zkušení geologové vás totiž zavedou na roztodivná místa po celém světě, kde se nalézají ty nejvzácnější minerály, které se staly ozdobou například královských klenotů. Můžete tak prozkoumat dávno zapomenuté, ale i stále otevřené doly napříč všemi kontinenty.

Za tajemným Chivorským smaragdem budete muset do Kolumbie, odkud Španělé dováželi tento drahokam do Evropy více než tři století (16.–19. stol.). Temně zelený minerál však neměli v oblibě jen Inkové a posléze Evropané, už ve starověkém Egyptě si jej oblíbili panovníci napříč všemi dynastiemi, Kleopatru nevyjímaje.

Své poklady vám poodhalí také unikátní ostrov na zcela jiném konci planety, Madagaskar. Těží se zde se totiž naprosto jedinečné safíry. Ty nejvzácnější bývají temně modré, ale mohou být i růžové, žluté či zelenkavé. Jeden z největších ostrovů na světě však nevyniká jen rozlohou, ale i svým nerostným bohatstvím, takže zde naleznete safíry ne jednobarevné, ale hned sedmi duhových barev. Ovšem nejen tropy či jihoamerická pohoří ukrývají vzácné poklady. Také v zemi ledu, Grónsku, se pod povrchem dají nalézt opravdové klenoty, ohnivě červené rubíny, které byly velmi oblíbené ve středověku, takže několik jich je i na svatováclavské koruně.

Králové dolů vás vezmou na dobrodružné výpravy, při nichž se můžete nechat oslnit leskem drahých kamenů, ale uvidíte i mnohé ze vzdálených a krásných koutů naší planety.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Králové dolů

Dokument
Foto Nat Geo Channel
čtvrtek 17. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC