Dokument

Kde se rodí hudba

Kde se rodí hudba – dokumentární seriál

Přesvědčte se na vlastní oči a uši, jak se rodily největší hity tohoto i minulého století v nejslavnějších nahrávacích studiích světa.

Hudba nás doprovází na každém kroku. Její dějiny si od nepaměti plynuly svým pozvolným tempem. Navzdory regionálním rozdílům a stupňující se rafinovanosti zůstávala její forma víceméně stejná. Pak přišlo 20. století a s ním zvuková revoluce, která rozmetala dosavadní zvyklosti a změnila hudbu jednou provždy. K explozi hudebních žánrů a stylů přispěl významnou měrou objev technologie nahrávání, kterého se ihned chopili muzikanti a zvukoví mágové, aby prozkoumali a využili její možnosti na maximum. 

Jde o zrození nové umělecké formy. Vznikla hudba, kterou vlastně nejde zahrát, která nemůže existovat mimo nahrávací studio...  Brian Eno, hudebník

Osmidílný dokumentární seriál Kde se rodí hudba mapuje historii tohoto hledání. Prostřednictvím více než 150 původních rozhovorů s nejslavnějšími interprety, producenty a průkopníky hudebního průmyslu vás provede zákulisím nahrávacích studií, abyste se dozvěděli, jak se rodily nové zvuky a nejdůležitější hudební projekty posledních sta let. Potkáte se přitom s takovými ikonami oboru jako jsou či byli David Bowie, Nirvana, Frank Sinatra, Pink Floyd, Adele, Beatles, Jimi Hendrix, Madonna, Bob Dylan, Johnny Cash, Dr. Dre, Miles Davis, Beach Boys, Eurythmics, Beck, The Rolling Stones, Stevie Wonder, Bee Gees, Beastie Boys, Public Enemy, Grateful Dead a mnoha dalšími. Rozhovory doprovází unikátní archivní záběry a nahrávky, které by si žádný fanoušek moderní hudby neměl nechat ujít!

A jen tak mimochodem – za seriálem stojí legendární producent Beatles Sir George Martin, jedna z nejvlivnějších a nejzasvěcenějších postav nahrávacího průmyslu. Takže informace, které v seriálu uslyšíte, jsou opravdu z první ruky a se zárukou.

George Martin

Sir George Martin je neodmyslitelně spojen se slavným londýnským studiem Abbey Road. Bylo to první studio na světě, které vzniklo čistě za účelem nahrávání desek, a to už v roce 1931. Právě zde byla pořízena v roce 1935 vůbec první stereonahrávka. 

Kde se rodí hudba 

Dokument
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Jeff Dupre, Maro Chermayeff, James Manera

Obsazení Jeff Beck, Eric Clapton, Roger Daltrey, Brian Eno, Billy Idol, Elton John, Annie Lennox, Paul McCartney…

Délka 8 × 53–54 min.

čtvrtek 27. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC