Dokument

Jak jsem se stal ženou: Král je mrtev, ať žije královna!

Jak jsem se stal ženou

Bruce, pardon Caitlyn Jenner je snad nejznámější transsexuálkou na světě. Její proměnu můžete sledovat v televizi.

Po letních Olympijských hrách v Montrealu v roce 1976 znala jméno Bruce Jenner celá Amerika. Na vrcholu studené války vyhrávali sovětští atleti i v disciplínách, ve kterých dříve excelovali Američané. Než jim olympijské zlato v desetiboji vyfoukl mladík ze zapadákova ve státě New York. 
Na náhlé slávě se Jennerovi jako jednomu z prvních sportovců podařilo vybudovat kariéru v zábavním průmyslu a reklamě. Zahrál si vedlejší role v mnoha televizních seriálech a měl prý dokonce hrát supermana ve filmech, ve kterých nakonec účinkoval Christopher Reeve. Na chvíli byl také úspěšným automobilovým závodníkem, jeho hlavním pódiem se ale staly talk shows a stránky bulvárních plátků.

Sláva jí sluší

Jenner byl po třiadvacet let manželem profesionální celebrity Kris Kardashian, se kterou má dvě děti a čtyři další vychovával. Rodina se proslavila díky reality show Držte krok s Kardashians, která se vysílá už od roku 2007. Dcery si na veřejné známosti vybudovaly kariéry modelek, hereček a módních návrhářek, ale ani táta se neztratil.
V dubnu tohoto roku v televizním interview oznámil, že od mládí ví, že je uvnitř žena. Svěřil se, že se převlékal do ženských šatů a zkoušel hormonální terapii, přestal s tím však v době, kdy navázal vztah s Kris. Ta mu občas dovolovala prozkoumávat svoji sexuální identitu, alespoň když zrovna nebyli spolu. O svojí přirozenosti s ní však prý dlouho nedokázal otevřeně mluvit a právě proto vztah nakonec ztroskotal.
V červnu potom přijal jméno Caitlyn a začal o sobě mluvit v ženském rodě. Stala se první transgender ženou na obálce časopisu Vanity Fair, přičemž ji fotila slavná Annie Leibovitz. Také ustanovila světový rekord, když její nový profil na Twitteru za čtyři hodiny nabral milion sledujících. „Jsem tak šťastná, že mohu být po tolika letech sama sebou,“ napsala jim. 
Pozvolnou proměnu Bruce v Caitlyn můžete zblízka sledovat v osmidílném dokumentárním seriálu.

Jak jsem se stal ženou

Dokument
Foto Profimedia.cz
neděle 2. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC