Dokument

Fidelova tajemství

Fidel Castro

Téměř padesát let vládl malému ostrovnímu státu Kuba, ovšem jeho věhlas dalece přesahoval hranice jeho státu. Bohužel většinou negativně – porušování lidských práv, zadržování politických vězňů či chudoba kubánských obyvatel. Jaký byl doopravdy? Víme o Fidelu Castrovi opravdu už všechno?

Dokumentární film Fidel Castro: Ztracené dokumenty vás vezme na zcela ojedinělou cestu, která vám ukáže jednoho z nejkontroverznějších politiků dvacátého století z neobvyklého pohledu. Film totiž využívá zprávy a dokumentární záběry – z minulosti i současnosti – abychom tak mohli odhalit detaily z Castrova života.

Tento diktátor pocházel z rodiny chudého zemědělce, který se však postupně vypracoval na prosperujícího podnikatele. Fidelův otec se naštěstí nedožil znárodnění svých pozemků vlastním synem, ovšem jeho matka a sourozenci ano. Stoupal v hierarchii funkcí, až ovládl bezezbytku celou Kubu a stal se milovaným i obávaným diktátorem. Z jeho výhradního postu jej donutily odejít až zdravotní problémy v roce 2006. Své místo však nepřipustil jen tak někomu, ale svému mladšímu bratrovi. Jak vypadalo budování socialismu? Co dělalo z Castra takového vůdce? Jak si dokázal získat podporu lidí – měl takové charisma, nebo za vším stála jen vojenská síla? A jaký byl soukromý život tohoto ostře sledovaného politika? Kolik měl doopravdy žen a kolik má potomků?

Fidel Castro: Ztracené dokumenty vycházejí částečně z výpovědí novinářů, kteří se vyjadřují k hlavním událostem Castrova života. Jedná se o jedinečný přístup, takový, který vám dá možnost zažít život a dobu kubánského vůdce, jako kdybyste byli u všeho. A dostanete se i k záběrům a informacím, o kterých se zatím mlčelo. Udělejte si obrázek o revolucionáři a diktátorovi sami s Nat Geo Channel.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Fidel Castro: Ztracené dokumenty

Dokument
Foto National Geographic Channel
neděle 4. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC