Dokument

Americké pamětihodnosti v záři reflektorů

Americká významná místa bez tajemství

My, Evropané, jsme zvyklí na stovky let staré památky. Často kolem nich chodíme bez povšimnutí, vždyť Koloseum a nespočet nejrůznějších chrámů známe ze školních lavic, z televize i nejrůznějších zájezdů. Máme pocit, že objevit něco nového snad už nelze. Zato Američané jsou ze své země stále nadšení a nejrůznější monumenty je nepřestávají uchvacovat.

Když se řekne USA, asi vás hned napadne Socha svobody. Dohledat si základní informace není žádný problém – socha je vysoká 46 metrů, spolu s 47 metrovým podstavcem je tedy vrchol pochodně ve výšce 93 metrů nad zemí. Socha váží 205 tun, v obvodu má 10,6 metru, ústa mají šířku 91 cm. Pravá paže, držící pochodeň, je dlouhá 12,8 metrů. U nohou jí leží rozťatá pouta tyranie. V levé ruce drží desky představující vyhlášení nezávislosti – je na nich nápis JULY IV MDCCLXXVI (4. července 1776, den vyhlášení Deklarace nezávislosti).

A když se kouknete na druhou stranu kontinentu, pak určitě okamžitě vyhrknete Golden Gate. A zase – jeden z nejdelších a neznámějších visutých mostů na světě. Překonává stejnojmennou úžinu u ústí Sanfranciské zátoky do Tichého oceánu. O jeho stavbě bylo rozhodnuto v roce 1930 a byla zahájena 5. ledna 1933. Do provozu byl slavnostně uveden 27. května 1937 pro pěší a o den později pro automobily. Tehdy byl nejdelší na světě.

Takto bychom mohli pokračovat dál, jenže to byste se unudili. Spektrum proto připravilo seriál, který diváky zaveze k nejznámějším pamětihodnostem USA, ale v komentáři nebude opakovat obvyklé, většinou už notoricky známé informace, nýbrž zajímavé detaily z historie té které památky a z legend, které se k jednotlivým místům pojí.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Americká významná místa bez tajemství

Dokument
Foto Spektrum
pátek 24. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC