Sport

Závěr tenisové sezony: Špička se sejde v Londýně

Novak Djoković
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Poslední turnaje okruhu ATP Masters 1000 jsou odehrány, nezbývá tedy než završit sezonu grandiózním finále.

Historie Turnaje mistrů sahá až do roku 1970, kdy se v Tokiu uskutečnil premiérový ročník. Tehdy se utkalo šest nejlepších hráčů tenisového žebříčku v jedné skupině ve formátu každý s každým. Aby se však zvýšila napínavost turnaje, byly v roce 1972 provedeny zásadní změny. Do turnaje se kvalifikovalo osm nejlepších, kteří byli rozděleni do dvou čtyřčlenných skupin, z nichž pak do semifinále postupovali první dva. 
 
Stejným systémem se hraje i nyní, přitom mezi lety 1982 a 1986 se s organizací dosti experimentovalo. Nejprve přišla možnost s dvanácti, pak dokonce i se šestnácti hráči. Nakonec se však turnaj vrátil k původnímu rozložení dvou čtyřčlenných skupin. Spolu se singly se účastní Turnaje mistrů také deblové páry, respektive osm nejlepších párů sezony. V případě omluvy účastníka získává právo na start další v pořadí žebříčku. 
 
Závěrečnou událost tenisové sezony v historii opanovalo celkem dvacet různých hráčů. Největším počtem turnajových titulů se může pyšnit Roger Federer. Švýcarský tenista zvítězil celkem šestkrát, z toho hned v pěti případech prošel celým turnajem bez jediné porážky. Poslední dva ročníky byly ale v režii jiného velikána. Srbský šprýmař, čerstvý otec a především momentální tenisová jednička Novak Djokovič nenašel přemožitele v loňském ani předloňském roce a v listopadu bude v Londýně útočit na hattrick. Ten se podařil v historii pouze Iljovi Nastasemu (1971–1973) a Ivanu Lendlovi (1985–1987).  
 

Na co se těšit… 

Novak Djokovič do závěrečné události sezony vstupuje s velkým odhodláním – získat hattrick, a vítězně tak završit úspěšný ročník. V červenci 2014 podruhé opanoval londýnský All England Club, když ve wimbledonském finále zdolal v pěti setech Rogera Federera. V létě se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Jelenou a v říjnu se jim narodil syn Stefan. 
 
Djokovič má na žebříčku ATP (k 20. říjnu) náskok 2430 bodů na druhého Federera, a tak ani v případě prohry nemůže o post světové jedničky přijít. Švýcar by se však po letech dominance rád na tenisový trůn vrátil. Měl by to být právě on, kdo je spolu se Srbem druhým vážným favoritem zisku Turnaje mistrů. Těšit se můžeme i na Chorvata Marina Čiliče, který si svou momentální formou vybojoval první účast na závěrečném turnaji sezony. Vítěze letošního US Open od loňského roku trénuje chorvatská legenda Goran Ivanišević, který má s Turnajem mistrů vlastní zkušenosti. Kdo by mohl zapomenout na bláznivé a mimořádně zábavné výměny mezi Ivaniševićem a Juanem Carlosem Ferrerem z roku 2001, které bavily celé Sydney. 
 
Veliký otazník visel nad startem Rafaela Nadala. Španělský levoruký virtuos léčil tři měsíce po letošním Wimbledonu zranění zápěstí. Když se pak v září na kurty vrátil, stihnul postoupit do čtvrtfinále v Pekingu, kde vypadl se Slovákem Kližanem. Od té doby znovu zápasí se zdravotními problémy. Momentálně jej trápí zánět slepého střeva, který již měsíc tlumí antibiotiky. Z toho důvodu se dva týdny před startem omluvil, a tak jej na Turnaji mistrů neuvidíme.   
 
Zajímavou podívanou slibuje také deblová část turnaje. Mezi hlavní favority patří již tradičně bratrská dvojice Bob a Mike Bryanovi, spolu s nimi pak také Nestor se Zimonjićem. Loňský překvapivý deblový vítěz, pár Verdasco, Marrero, se letos do nejlepší osmičky neprobojoval, stejně tak jako Radek Štěpánek s Leandrem Paesem, a tak čtyřhra bude bez české účasti. 
 

Perfektní zázemí, skvělá atmosféra

Dějištěm turnaje bude již posedmé londýnská O2 Arena, vybavená tvrdým povrchem. Organizátoři turnaje nejprve podepsali s Londýnem smlouvu do roku 2012, po vzájemné spokojenosti však spolupráci prodloužili na další tři roky. Multifunkční arena, ležící přímo na břehu řeky Temže na Greenwichském poloostrově, disponuje kapacitou 20 tisíc diváků, a je tak dokonalým prostředkem k vytvoření perfektní atmosféry, kterou si hráči dlouhodobě pochvalují. 
 
Arena je však během roku využívána především ke koncertům a jiným kulturním akcím. V minulosti zde vystupovaly takové hvězdy jako Madonna, Michael Jackson, Bon Jovi, Linkin Park, Coldplay nebo Rihanna. Co se týče sportu, v O2 Areně se uskutečnilo například exhibiční basketbalové utkání NBA mezi Bostonem Celtics a Minnesotou Timberwolves v roce 2007. O rok později se v Londýně pak v rámci přípravy na novou sezonu střetlo Miami Heat s New Jersey Nets. To, že Londýnští obyvatelé jsou otevřeni každému sportu, potvrzuje fakt, že hala vyprodala zápas NHL mezi Los Angeles Kings a Anaheimem Ducks, stejně jako boxerský duel mezi britským miláčkem Davidem Hayem a Enzem Maccarinellim nebo dokonce i mistrovství světa ve sportovní gymnastice a wrestlingovou show. Tento malebný multifunkční stánek byl samozřejmě využíván i během olympijských her, konaných v roce 2012. V O2 Areně se uskutečnily soutěže ve sportovní gymnastice a finále basketbalového turnaje.  

Turnaj mistrů

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 neděle 9. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC