Sport

Wimbledon: Turnaj turnajů – letos o rekordní miliardu

Petra Kvitová
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Tenisový svět bude znovu na nohou. Startuje nejslavnější turnaj planety – legendární Wimbledon v Londýně.

Kolotoč přímých přenosů znovu nabídne prémiová sportovní stanice Nova Sport HD. Turnaj začíná v pondělí 29. června a vyvrcholí v neděli 12. července. Navíc se letos hraje o rekordní prémie, pořadatelé rozdělí v přepočtu přes miliardu korun.
 

Tradice

Zahrát si na travnatých dvorcích ve Wimbledonu, to je sen každého tenisty. Ne náhodou, Wimbledon je král mezi turnaji i proto, že se zuby nehty drží svých tradic. Právě zde vlastně vznikl tenis. Říká se, že je to bílý sport, ale jen tady to pořád platí. Žádná křiklavá trička, žádné výstřelky, všichni musí hrát v bílém. To nikde jinde neuvidíte. 
 
Nikde jinde také nenajdete tolik celebrit na jednom místě. Hlediště je plné herců, sportovců a zajímavých osobností. Událost si rok co rok nenechá ujít ani královna. Wimbledon také světí neděli, v neděli se prostě hrát nesmí. A na závěr nejsladší tradice – jahody se smetanou patří k Wimbledonu jako k Praze Karlův most. Kdo si je nedá, jakoby na Wimbledonu ani nebyl…
 

Peníze

Ovšem cestovat do All England Clubu jako divák znamená mít také plnou peněženku.  Za lístek na finále mužské dvouhry zaplatíte v přepočtu přes 100 tisíc korun. Zato pro tenisty je to ráj. Pořadatelé letos opět navýšili prémie a rozdělí rekordní peníze: v přepočtu přes jednu miliardu korun. Šampioni ve dvouhrách si odvezou přes 70 milionů korun a škodní nejsou ani hráči z nižších pater, za vyřazení v prvním kole je stále slušná prémie – přes milion korun.
 

Češi

Přestože travnatý povrch je specifický, českému tenisu sedí. Wimbledon vyhrál v roce 1954 Jaroslav Drobný, v roce 1973 ho napodobil Jan Kodeš. 80. léta patřila wimbledonské královně, Čechoameričance Martině Navrátilové, která získala ve dvouhře devět titulů. V roce 1998 se podařilo zvítězit Janě Novotné a v současnosti je českou specialistkou na Wimbledon Petra Kvitová. V Londýně triumfovala už dvakrát, v letech 2011 a 2014. Velkou českou nadějí je i letos, skvěle ale hraje také Lucie Šafářová a překvapit může některá z mladých dračic. V mužském pavouku budou fanoušci spoléhat na Tomáše Berdycha.
 

Co jste nevěděli

V roce 1886 byly ve Wimbledonu poprvé použity žluté tenisáky. Henry „Bunny“ Austin byl prvním hráčem, který hrál tenis ve Wimbledonu v roce 1932 v kraťasech. Každý rok se sní až 28 tun jahod z hrabství Kent a vypije 25 tisíc lahví šampaňského.

Wimbledon

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 pondělí 29. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC