Sport

Tour de France: Tour de France 2015 na Eurosportu

Tour de France

Tour de France má před sebou 102. ročník. Ve Francii se v červenci na tři týdny tradičně téměř zastaví normální život a celá země bude prožívat úchvatný cyklistický maraton, vždyť TdF měří 3 358 km.

Eurosport pro své diváky připravil z TdF téměř 90 hodin živého vysílání a navíc magazíny s expertem a trojnásobným vítězem TdF Gregem LeMondem.  O TdF jsme si povídali s trojicí nadějných českých cyklistů, pro které je start na nejslavnějším cyklistickém závodě světa samozřejmě největším cílem a snem.

Daniel Turek

22 let, závodník izraelského týmu Cycling Academy. Jeden z nejnadějnějších českých cyklistů v kategorii do 23 let, který letos vyhrál etapu v závodě Kolem Ázerbájdžánu.
 

František Sisr

22 let, juniorský mistr světa ve scratchi, v současnosti nejlepší mladý závodník pražské Dukly, pravidelně startující za dráhovou a silniční reprezentaci.
 

Vojtěch Hačecký

28 let, vicemistr světa v dráhovém madisonu, člen dráhové i silniční reprezentace s reputací jednoho z nejspolehlivějších závodníků českého pelotonu.
 

Pamatujete si, kdy jste – asi jako kluk – poprvé sledoval TdF? 

DT: Jako žák druhým rokem, když jsem přestal s fotbalem a začal jezdit na kole, bylo to něco jiného, než běhat tam a zpátky.
FS: Poprvé v roce 2001, pamatuji si, jak jsem hltal každodenní souboje mezi Armstrongem a Ullrichem. Dodnes mně v paměti silně uvízla situace, kdy ve sjezdu vylétl Ullrich ze silnice a Armstrong na něj počkal, to bylo hezké sportovní gesto.
VH: TdF jsem začal vnímat ve 13 letech, když jsem začínal s cyklistikou v Dukle Praha. Tehdy byla TdF něco nepředstavitelného a mým největším snem bylo stát na startu s těmi nejlepšími.

Jaký byl Váš vzor z TdF a proč? 

DT: Hodně se mi líbil Cancellara, ale tehdy jsem ještě neměl valný přehled o jménech.
FS: Můj vzor byl Lance Armstrong, právě on zářil, když jsem začínal sledovat TdF. Byl všestranný, dokázal vítězit jak v horských etapách, tak v časovkách, v nichž byla jeho síla opravdu působivá.
VH: Jan Ullrich. Pojetím celé přípravy, způsobem jízdy na kole. Byla krása sledovat jeho souboje s Armstrongem a jejich gentlemanské pojetí, kdy se po pádu čekalo a neútočilo, jak to můžeme vidět dnes.

Jak tipujete letošní TdF? Contador, Nibali, nebo někdo další? 

DT: Oba budou „raketoví“, otázka je, jak přežijí nejrůznější nástrahy – defekty, nemoci a pády. Nezapomínal bych ovšem na Quintanu a Frooma. Prosadit se mohou i Talansky, Bardet nebo van Garderen.
FS: Na letošní Tdf očekávám zajímavý souboj mezi Contadorem a Froomem. Pokud přijede Froome s formou jako před dvěma lety, tak nebude mít konkurenci. Contador se předvedl ve skvělém světle na Giru, ale není vůbec jednoduché udržet špičkovou formu více měsíců a tak věřím, že právě na TdF Christopher Froome sesadí Contadora i Nibaliho z trůnu.
VH: Nejraději bych viděl na nejvyšším stupni v Paříži Nibaliho kvůli jeho uhlazenému jízdnímu pojetí bez zbytečných trhavých pohybů, jako u jeho soupeřů. Předpokládám ale, že Sky bude mít již vše pevněji v rukách než na Giru a vyhraje Froome.

Co Vás nejvíce zaujalo na TdF v posledních letech? 

DT: Mně se líbila show Petra Sagana a v loňském roce bezchybnost Nibaliho. 
FS: Nejvíce mě zaujala minulý rok etapa na kostkách, v níž se obtížnost vystupňovala díky dešti. A bylo zajímavé sledovat, jak moc musejí být i čistokrevní vrchaři komplexní, aby mohli dosáhnout na celkové vítězství.
VH: V minulém roce to byl rozhodně König. Jeho nezlomná bojovnost i přes pády, ve kterých byl dost nevinně. Také Petera Sagana je radost sledovat a věřím, že letos opět předvede krásnou show, přestože bude mít povinnosti vůči Contadorovi.

Jak se Vám líbí letošní itinerář, čtyři horské etapy na závěr v posledním týdnu a legendární stoupání na Alpe d'Huez v předposlední etapě? 

DT: Poslední týden bude nepochybně strašně náročný, mám pocit, že se organizátoři velkých tour předhánějí, kdo udělá závod těžší. Ale myslím, že už desátá a dvanáctá etapa napoví, jak na tom cyklisté jsou, v závodění nezáleží pouze na profilu tratě, podstatná je aktivita závodníků.
FS: Profilově nebude TdF v prvních dnech tolik zajímavá, ale uvidíme dost závěrečných spurtů a souboje Kittela, Cavendishe, Sagana či Greipela. Ve druhé polovině přinesou právě horské dojezdy spoustu krásných soubojů. Určitě se mně líbí i závěr předposlední etapy na Alpe d'Huez, kde bude ještě příležitost závod zvrátit, takže drama do posledního dne.
VH: Letošní TdF by opravdu měla gradovat až ve druhé polovině, ale věřím, že ani úvodní etapy nezklamou a bude to napínavá podívaná stejně jako loni, kdy soupeře překvapil Nibali. Poslední týden už bude pravý očistec, ve kterém bude nejdůležitější neplýtvat silami. 

Byl jste se na TdF někdy živě podívat do Francie třeba s kamarády?

DT: Zatím ne, možná letos konečně budu mít týden volna, takže kdyby měl někdo chuť a čas vyrazit, rád bych se zajel podívat do Utrechtu na úvodní etapy.
FS: Ve Francii jsem se na TdF ještě ži-
vě podívat nebyl, nejvíc by se mně líbilo, kdybych ji poprvé prožil v roli závodníka.
VH: Vzhledem k závodnímu programu mi to vyšlo jen jednou v roce 2008, ale zážitek je to neopakovatelný. Spali jsme na Cime de la Bonette ve výšce skoro 2800 m. n. m ve stanu – stejně jako stovky dalších diváků – jen abychom měli ta nejlepší místa. Rozhodně se na TdF vypravím znovu. 

Jaký je Váš největší zážitek z profesionální cyklistiky? 

DT: Asi letošní představení na Tour de San Luis v Argentině, bylo tam neskutečně lidí a s hlasitou hudbou a jihoamerickým horkokrevným pojetím to bylo nevídané. Na závěr ohňostroj a snad půlhodinu křičící fanoušci, většina závodníků si to nahrávala na telefon. Možná to byl spíš koncert, prostě něco úplně odlišného, než bývá na evropských Grand Tour.
FS: Velkým zážitkem je, když mohu na startovní čáře stát s nějakým slavným profíkem. Nedávno jsem měl možnost závodit s Hornerem a překvapilo mě, jak se vrchař a vítěz Vuelty uměl krásně proplétat balíkem do závěrečných spurtů a i když nevyhrál, byl vždy v popředí. 
VH: Každé mistrovství světa má extra náboj, nejvýše ale hodnotím Boonenovy zářezy na Paříž-Roubaix, jeho schopnost vystihnout nejsprávnější moment k útoku a dokonale načasovat formu na jednorázovku. Podle mě je to větší umění než vyhrát třítýdenní etapák.

Tour de France

Sport
Foto Eurosport
sobota 4. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC