Sport

Tereza Smitková zve diváky Eurosportu na: US Open

Tereza Smitková

Poslední tenisový grandslamový turnaj roku US Open bude Eurosport vysílat od 25. srpna do 8. září. Jedním z českých želízek v ohni bude teprve devatenáctiletá Tereza Smitková, která ve Wimbledonu senzačně dokráčela z kvalifikace až do čtvrtého kola. Rodačka z Hradce Králové zažije na US Open svou premiéru a ráda by navázala na snových čtrnáct dní v All England Clubu.

Terezo, Váš postup do osmifinále Wimbledonu nečekal nejspíš nikdo. Jak se s odstupem díváte na své londýnské vystoupení? Očekávala jste před startem sezony, že v létě budete mezi nejlepší stovkou tenistek světa?

Takový výsledek jsem nečekala ani já. Nepochybně to byl dosud můj životní turnaj a jsem šťastná, že se mi tak vydařil. Ani ne tolik kvůli mně, ale hlavně kvůli lidem, kteří mi věří, a já jim snad dokázala, že na to opravdu mám. V umístění v první stovce jsem na začátku sezony nedoufala ani v koutku duše a nyní se pokusím nezůstat jen u té stovky.

Kromě velkého množství bodů do žebříčku jste inkasovala i tučnou finanční odměnu. Obdarovala jste se za svůj výkon nějakým dárkem? A za co nejvíce utrácíte?

Ráda bych si pořídila auto, ale nijak se do toho neženu. A jako každá holka si ráda koupím něco pěkného na sebe, ale není nic, za co bych „nejvíc“ utrácela. Možná, kdybych měla o nějaký ten centimetr méně, moje skříň by byla o dost více naplněná lodičkami.

Radost z wimbledonského výsledku musel mít i trenér Jaroslav Machovský a celá rodina. Dočkala jste se od nich nějakého překvapení?

Asi Vás zklamu, ale žádné překvapení se nekonalo. Jen jsem s rodinou zašla na dobrou večeři.

Světové tenistky teď čeká šňůra turnajů na americkém kontinentě, která vyvrcholí US Open. Na co se do USA nejvíce těšíte? Vždyť to bude Vaše premiéra, na US Open jste nestartovala ani mezi juniorkami.

Do USA se těším, bude to nová zajímavá zkušenost a navíc se turnaj hraje na mém nejoblíbenějším povrchu, betonu. Sama jsem zvědavá, jaké to tam bude a jak se mi bude dařit. Přece jen se budu pohybovat v trochu jiné společnosti, než tomu bylo doposud, a občas mi chvilku trvá, než se rozkoukám. 

Jak by se Vám líbilo zahrát si v rámci „night session“ a užít si atmosféru, kterou během nočních duelů dokáží diváci vytvořit?

Night session by byl určitě zážitek, ale hodně by také záleželo na tom, s kým bych hrála, například s některou z nejvýše nasazených hráček.

Je Vám teprve 19 let, dá se ještě v současnosti nějakým úspěšným způsobem skloubit tenis a škola?

Úspěšným asi moc ne. Budu ráda, když na podzim zvládnu ústní maturitu a pak bych si od školy chtěla dát oddych.

Vaše vrstevnice navštěvují diskotéky, chodí po nákupech, zajímají se o muže, Jak jste na tom v tomto směru? A pokud je mezi tenisty Váš prototyp ideálního muže, kdo by to byl?

Je pravda, že přicházím o řadu věcí, které patří k dospívání a mládí, ale vybrala jsem si tenisovou cestu a to k ní prostě patří. Všechno má své klady i zápory. Už řadu let držím palce Novaku Djokovičovi a nejspíš to není jen kvůli jeho úderům a pohybu…

Jaké cíle si dáváte do zbytku sezony a do dalších let?

Žádné konkrétní cíle si nedávám, ale budu ráda, když se udržím na podzim pod hranicí stovky. Chtěla bych se samozřejmě v budoucnosti postupně posouvat dále vzhůru a snad se časem prokoušu alespoň do nejlepší světové padesátky.

US Open

Sport
Foto Eurosport
pondělí 25. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC