Sport

Skoky na lyžích: Turné čtyř můstků

Turné čtyř můstků

Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen – čtyři jména a každému fanouškovi zimních sportů je jasno. TURNÉ!

Turné čtyř můstků se i tentokrát koná na přelomu roku v Německu a Rakousku. Komentátorský tým Eurosportu se už těší na diváky, kromě komentátora Radka Barkmana jsou v něm také jeho kolegové a bývalí reprezentační skokani Jakub Jiroutek a Jan Mazoch.
Turné čtyř můstků, to je více než půl století tradice a úchvatná atmosféra. Poprvé se Turné skákalo v roce 1952, dvakrát se v historii na nejvyšší stupeň postavil jako vítěz český skokan – legendární Jiří Raška v roce 1971 a o 35 let později Jakub Janda po dramatickém souboji s Ahonenem. Na Turné startovali i oba současní spolukomentátoři Eurosportu Jakub Jiroutek a Raškův vnuk Jan Mazoch. Jak si oba pamatují Turné? Jaké jsou to vlastně závody?

Váš tip na vítěze? Rakušané vládnou už šest let...

Jakub Jiroutek: Severin Freund.
Jan Mazoch: Tentokrát někdo z německých nebo norských skokanů Rakušany porazí.

Na startu Turné by neměl chybět i nejlepší český skokan Roman Koudelka. Rodák z Turnova, který prý skokanské boty obul ještě dříve, než se naučil číst a psát, vyhrál loni čtyři závody SP. Letos vstoupil do sezony změn, které mu naordinoval trenér Schallert a které ho mají vynést do skokanského nebe. Loni na Turné Koudelka neuspěl, kam dolétne po letošní tvrdé letní přípravě? Turné i pro něj bude vrcholem sezóny.

Roman Koudelka: Turné čtyř můstků, to je samostatná kategorie, ty závody mají úžasnou atmosféru, vždy jsou neskutečně nabité a krásné. Turné bude, a nejen pro mne, vrcholem této sezony. Ale já se těším na všechny závody, na celou zimu. Není žádným tajemstvím, že vyhrát Turné čtyř můstků a celkově světový pohár, to je můj sportovní sen.

Jaké jsou Vaše pocity ze spolukomentování pro Eurosport?

Jakub Jiroutek: Moje spolupráce s Eurosportem je staršího data, spolukomentoval jsem už s Janem Homolkou MS v roce 2009. Letos bude spolupráce zatím nejširší. Baví mne to a jsem rád, že reakce diváků i známých je pozitivní.
Jan Mazoch: Poprvé jsem spolukomentoval už v roce 2010, mám dobré pocity z toho, že se mohu s diváky Eurosportu podělit o své zkušenosti, podrobněji popsat a přiblížit dění kolem skoků díky tomu, co jsem za svého závodního působení pochytil. Tuto sezonu jsme si spolukomentování rozdělili s Jakubem Jiroutkem a moc se na závody těším.

Turné čtyř můstků

Sport
Foto Eurosport
úterý 29. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC