Sport

NHL: Česi bojují!

Jaromír Jágr
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Největší hvězdy, nejkvalitnější hokej, prvotřídní zábava. To vše nabízí nejlepší hokejová soutěž na světě – kanadsko-americká NHL. V zámoří se v nové sezoně opět budou chtít prosadit i čeští hokejisté. Sice je nenajdeme na seznamu nejlépe vydělávajících borců, přesto patří v řadě týmů k nepostradatelným. Jejich výkony můžete detailně sledovat na stanici Nova Sport, startujeme už v říjnu.

1. Jágr: Zase top

Pan Nezastavitelný. V NHL jej čeká už 22. sezona, během níž oslaví 43. narozeniny. Ústup z čelních pozic? Ani náhodou. Jaromír Jágr plánuje, že bude i tentokrát tahounem New Jersey. „Věřím, že budu zase rozhodovat zápasy. Na začátku sice nemusím mít úplně top formu, ale pak to zvládnu,“ byla si hvězdná „osmašedesátka” jistá před odletem do zámoří. Ani tentokrát se Jágr nevyhnul otázkám mířícím na konec kariéry. Jak na ně reagoval? S naprostým klidem a tradičním nadhledem. „Nepřemýšlím nad tím, jestli je to moje poslední sezona v NHL. Miluji hokej. Chtěl bych ho hrát co nejdéle na nejvyšší úrovni, což znamená právě v této soutěži.“ Další komentáře jsou zbytečné.
 

2. Mladé pušky: Hertl a Sekáč

Skvělá sezona je prorokována dvacetileté české superstar Tomáši Hertlovi. „Tipuju, že se mu bude dařit. Je silnější, zkušenější a odhodlanější než vloni, kdy byl nováčkem,“ potvrzuje hokejový expert deníku Sport František Suchan. Vedle borce ze San Jose Sharks upozorňuje fanoušky i na dalšího mladíka – Jiřího Sekáče. „Mám takové tušení, že z něj budou unešení nejen fanoušci v Montrealu, ale celá liga,“ myslí si expert. Sekáč na sebe upozornil během předsezonního kempu při kondičním testu, kdy byl suverénně nejlepší. „Ze všech nováčků má největší šanci skočit rovnou do sestavy,“ napsal o něm list Montreal Gazette. Cenné rady na cestě ke hvězdám může bývalé hvězdě Lva Praha poskytnout jeden z asistentů kapitána Canadiens Tomáš Plekanec. Určitě se budou hodit.
 
Šanci prosadit se určitě má i David Pastrňák v Bostonu, který si jej vybral z 25. místa během červnového draftu. Mladík si svými výkony v kempu vybojoval tříletou nováčkovskou smlouvu. Během září si však nárazem do mantinelu poranil rameno, což jej logicky trochu přibrzdilo. Ve Washingtonu se podobnou cestou ubírá Jakub Vrána. 
 

3. Pavelec pod lupou

Chybí mu kondice. Má nízká procenta úspěšnosti. Není ideálně připravený. Český brankář ve službách Winipeg Jets se dostal pod palbu kritiky. Zámořští experti mu předhazovali, že je jedním z viníků neúčasti v závěrečných zápasech playoff. Nyní chce Ondřej Pavelec všem ukázat, že se ve svých soudech mýlili. „Čeká nás těžký a důležitý rok, ale já se na něj těším,“ řekl odhodlaně. Už se smířil i s tím, že každý jeho zákrok bude do detailu rozebírán.
 
Šanci zaujmout roli jedničky má v Buffalu i Michal Neuvirth. Fanoušci Sabres jej začínají srovnávat s klubovou legendou Dominikem Haškem a je zajímavostí, že portrét „Dominátora“ si mladý brankář nechal vyhotovit na masku. Složitější pozice má trojice dalších gólmanů. Marka Mazance (Nashville), Petra Mrázka (Detroit) i Marka Langhamra (Arizona) čeká tvrdý boj s konkurenty a budou zřejmě rádi za jakýkoli pobyt v brankovišti.
 

4. Česká klika v New Jersey

Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Marek Židlický, Martin Havlát. No a k tomu možná ještě Tomáš Kaberle. Tomu se říká česká klika, která ovládla kabinu „ďáblů“. Dohromady odehrál tento kvintet přes pět tisíc zápasů v základní části NHL. Šestatřicetiletý Kaberle se během přípravy snažil zaujmout trenéry, stejný cíl však mělo dalších devatenáct obránců. Zkušený český reprezentant je však na nejlepší cestě do sestavy.
 

5. Palát, Hudler a spol.

Ani další čeští zástupci nehodlají hrát v Severní Americe druhé housle. Boston spoléhá na Davida Krejčího, Jakub Voráček chce řádit ve Philadelphii, na skvělý rok hodlá navázat Ondřej Palát, ofenzivu Calgary má táhnout Jiří Hudler. Tříletý kontrakt s Dallasem podepsal Aleš Hemský a zajímavá výzva čeká i na Radima Vrbatu. „Má pomoci vrátit mezi nejproduktivnější hráče dvojčata Sedinova,” potvrzuje František Suchan, jenž pečlivě mapuje dění v NHL. Zapomenout nesmíme ani na Martina Hanzala, jenž je jednou z klíčových postav Coyotes.

NHL

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 pondělí 13. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC