Sport

Nabuzený český výběr budí respekt

Nabuzený český výběr budí respekt
Skylink Live TV

Sledujte na ČT Sport HD na skylink Live TV Sledovat

Neměli bychom to zakřiknout, ale letos by se na francouzsko-německém šampionátu mohlo blýsknout na medaili. Trenéru Josefu Jandačovi se sešla parta, která může pomýšlet hodně vysoko.

Fanoušci by ale určitě neměli nosit růžové brýle a opájet se dobrou sestavou. Ačkoli totiž český výběr oplývá zvučnými jmény z NHL, ostatní týmy na tom jsou taky dobře. Například Švédové mají na soupisce 16 hvězd z NHL. Navíc podle papírových předpokladů jsme v posledních pěti letech už jásali několikrát a nakonec na medailové pozice nedosáhli.

Česká reprezentace budí respekt hlavně ve své ofenzívě. Z Philadelphie Flyers se k týmu připojil energický srdcař a mistr nahrávek Jakub Voráček. Ten také nakonec bude nosit i kapitánskou pásku, přestože se před šampionátem předpokládalo, že ji bude mít tradičně Tomáš Plekanec. Čtyřiatřicetiletý forward z Montreal Canadiens byl však po skončení bojů v NHL hodně pobitý a potřeboval chvíli na regeneraci.

Mezitím český tým odehrál přípravná utkání s Německem, Finskem, Švédskem a Ruskem a ukázal, že je připravený „jezdit po zadku“, když teče do bot. Několikrát se mu podařilo zvrátit několikabrankové vedení a obrátit průběh zápasu. Plekanec pak z Kanady vzkázal, že se vzdává kapitánské pocty a bude rád, když se bude moci tentokrát více soustředit na svoji hru. V průběhu sezony dostával v Canadiens mnoho prostoru v oslabeních, kde vynikala jeho schopnost neutralizovat soupeřovy hvězdy.

Další nečekanou posilou je David „Pasta“ Pastrňák z Boston Bruins, který má za sebou v NHL fantastickou sezonu. Na jejím začátku dokonce vévodil tabulce střelců a nakonec skončil s 34. góly na 11. místě. Jeho jedovaté střely z pravé strany budou na letošním šampionátu určitě jednou z tajných českých zbraní. Pastrňák si svým rozhodnutím přijet reprezentovat navíc naklonil velkou část českých fanoušků. Bostonský forward totiž čeká na lukrativní smlouvu, která by ho mohla zajistit na velkou část jeho kariéry. I přes riziko zranění se ale nakonec rozhodl přijet – touha hrát hokej za Česko zvítězila.

Výčet útočných posil z NHL ovšem nekončí. Trenér Jandač totiž ještě drží místo pro další bostonské eso – Davida Krejčího. Poslední zápasy sice dohrával se zraněným kolenem, zdravotní problém ale prý není tak vážný a tak se čeká, jestli se do šampionátu dá dohromady.

Tým Josefa Jandače ale nestojí jen na hvězdách z NHL. Trenéři si mohli kostru českého celku během roku testovat na Euro Hockey Tour a některé hráče tak sledovali po dlouhou dobu. Oprávněně se tak poprvé letos na šampionát podívá Lukáš Radil, který si o nominaci řekl jak svými výkony ve Spartaku Moskva, tak v národním týmu.

Určitě není překvapením, že se do nominace dostala stálice posledních let – Jan Kovář. Jeho šikovné ruce a střely z levé strany v brankovém prostoru budou „naši“ potřebovat. Stejně jako ostříleného Tomáše Zohornu z ruského Chabarovsku. K týmu se připojil tradičně i elitní kanonýr Roman Červenka, který má za sebou těžký rok ve švýcarském Fribourgu a také on v přípravě vykazoval známky „hladu po hokeji“. Ze stejného týmu se k týmu připojil i Michal Birner.

Trenéři se rozhodli do nominace zařadit i nováčky, kteří je zaujali během přípravných zápasů. Litvínovský Robin Hanzl se blýskl jako chladnokrevný exekutor nájezdů a jeho bekhendový blafák může v podobné situaci na mistrovství rozhodnout zápas. Dostalo se i na další extraligové hokejisty: hrát budou Petr Vrána a Michal Řepík (Sparta), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav) či Jakub Lev z Plzně. Do čtvrté lajny se na „černou práci“ počítá s urputným centrem z Podolsku Romanem Horákem.

V posledních letech se toho také hodně namluvilo na téma, jak českému týmu chybějí obránci, kteří umí hrát i dopředu. Po Tomáši Kaberlem a Markovi Židlickém zela v nároďáku slušná díra. Letos vše ale vypadá úplně jinak. Z NHL přispěchal Michal Kempný, který má za sebou Světový pohár i slušnou sezonu v Chicagu Blackhawks (50 zápasů). Roli ostrého hocha bude hrát tvrďák z Philadelphie Radko Gudas. Ten už rozhlásil, že se k Mrázkovi nikdo nedostane na metr. Dalšími oporami do zadních řad budou Jakub Jeřábek (míří do Montreal Canadiens) a v přípravě dvěma góly nabuzený Radim Šimek, o němž se zase spekuluje, že bude hrát příští rok za New York Rangers. Český tým se může spolehnout i na tradičního bourače Jana Koláře a nováčka Libora Šuláka, který si o nominaci řekl na poslední chvíli svoji hokejovou odvahou a dobrým bruslením.

Podle trenéra Jandače se v bráně budou střídat Petr Mrázek a Pavel Francouz. Dříve jmenovaný si přijel spravit chuť po děsivé sezoně v Detroitu a zřejmě bude  v prvním utkání proti Kanadě chytat právě on. Francouz (Čeljabinsk) si letos drží svůj standard a v přípravě trenéry přesvědčil. Jako trojka bude jistit oba brankáře Dominik Furch z Omsku.

Kdo odletěl na MS

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings, NHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL).

Obránci: Radko Gudas (Philadelphia Flyers, NHL), Michal Kempný (Chicago Blackhawks, NHL), Jakub Krejčík (Kometa Brno), Jan Rutta (Chomutov), Radim Šimek (Liberec), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Libor Šulák (Znojmo, EBEL).

Útočníci: Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens, NHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers, NHL), David Pastrňák (Boston Bruins, NHL), Michal Řepík, Petr Vrána (oba Sparta Praha), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg, Švýcarsko), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav), Jakub Lev, Dominik Kubalík (oba Plzeň), Robin Hanzl (Litvínov), Roman Horák (Podolsk, KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL).

Program českého týmu na MS 2017

Pátek 5. května
20:15 ČESKO – Kanada

Sobota 6. května
16:15 Bělorusko – ČESKO

Pondělí 8. května    
20:15 Finsko – ČESKO

Čtvrtek 11. května
16:15 ČESKO – Norsko

Pátek 12. května
16:15 ČESKO – Slovinsko

Neděle 14. května
16:15 Francie – ČESKO

Úterý 16. května
16:15 ČESKO – Švýcarsko

Mistrovství světa v ledním hokeji 2017

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC