Sport

MS ve futsalu v září na Eurosportu

Zdeňek Sláma při hře

Poslední futsalové MS se hrálo před čtyřmi lety v Thajsku a česká reprezentace na něm postoupila ze skupiny, až v osmifinále nestačila na jednu z futsalových velmocí – Rusko. Letošní turnaj se přesunul do Kolumbie, zúčastní se ho celkem 24 týmů a finále se bude hrát v aréně Coliseo El Pueblo v Cali s kapacitou 18 tisíc diváků.

Čeští futsalisté se bohužel na letošní MS z kvalifikace neprobojovali, nestačili na Kazachstán a Slovinsko. Česká republika se ucházela i o pořadatelství letošního MS, ve finále dal ale organizátor, výkonný výbor FIFA, přednost jihoamerické zemi. 

První futsalové mistrovství světa se konalo v roce 1989 v Nizozemsku, původ futsalu bychom ale měli hledat v zemi zaslíbené fotbalu – Brazílii, vznikl prý jako hra fotbalových veteránů. První pravidla futsalu sepsal v uruguayském Montevideu Juan Carlos Ceriani, při jejich tvorbě si vypůjčil pravidla i z jiných sportů: z fotbalu možnost hráče dotknout se míče jakoukoli částí těla kromě ruky, počet hráčů z basketbalu, velikost branek z házené. Říká se, že řada brazilských hvězd jako Pelé, Zico či Sokrates, si své fotbalové dovednosti vylepšovala právě na futsalových hřištích. Všechny zápasy MS ve futsalu bude vysílat Eurosport 1 HD. Vzhledem k časovému posunu uvidí diváci vybrané zápasy ve skupinách pouze ze záznamu a to obvykle v ranních hodinách, až zápasy play-off bude Eurosport 1 HD vysílat živě, což znamená v nočních hodinách, většinou po půlnoci. Finále je na programu 1. října ve 21:15. 

O MS jsme si povídali s reprezentantem a medailistou z ME Zdeňkem Slámou.

Na minulém MS se naše reprezentace probojovala ze skupiny do osmifinále, jak vzpomínáte na MS?

Postoupili jsme ze skupiny, takže úspěch. Přesto to nebylo ideální, nedařilo se nám dostat v prvních zápasech do tempa, možná hrál roli časový posun, trenér se nás ptal, co se děje, že nás nepoznává, prostě to nějak nešlo. S Kuvajtem jsme jen tak tak vyválčili body, Egypt nás vyškolil a na závěr jsme remizovali se Srbskem, to už bylo lepší. Postoupili jsme z druhého místa, ale hra stále nebyla podle našich představ. Až v osmifinále. S Ruskem nebylo co ztratit, najednou to z nás spadlo, prohráli jsme, ovšem Rusové jsou světová třída. Byl to i z naší strany vydařený zápas a ukázali jsme, že futsal hrát umíme.

MS zatím vyhrávaly pouze Brazílie a Španělsko. Kdo je Vaším letošním favoritem?

Futsal se vyrovnává. Brazilci loni neuspěli na mistrovství Jižní Ameriky, prohráli s Argentinou. Španělé evropský šampionát letos opět vyhráli, ale před dvěma lety se hrálo finále Itálie–Rusko. Favority MS jsou Brazilci a Španělé, ale dokážou je potrápit Rusové, Portugalci, Italové, nebezpečná bude domácí Kolumbie. Nedivil bych se, kdyby vyhrál poprvé někdo mimo Brazílii a Španělsko.

Na Eurosportu ukazujeme sestřih Top 5 gólů, které nastřílel Ricardinho. A jsou to parádní kousky. Kdo je pro Vás hráčem číslo jedna na světě?

Ricardinho… je neuvěřitelné, jaké tréninkové kličky předvede v nejvypjatějším zápase. On je jako ve fotbale Messi nebo Ronaldo. Krásně se koukalo na Falcaa, ten už to ale asi přenechá mladším.

Doporučte divákům mistrovství světa, proč by se měli dívat? Jaký je futsal?

Krásný, dynamický sport, v němž padají góly a není až tolik taktiky. Na futsal se hezky kouká. A nejen na MS, což je vrchol a neuvěřitelná jízda.

MS ve futsalu

Světový žebříček
1 / Brazílie / 1933
2 / Španělsko / 1911
3 / Rusko / 1724
4 / Itálie / 1664
5 / Írán / 1626
6 / Argentina / 1610
7 / Portugalsko / 1574
18 / Česká republika / 1297
25 / Slovensko / 1224
 
Mistři světa
1989 / Brazílie
1992 / Brazílie
1996 / Brazílie
2000 / Španělsko
2004 / Španělsko
2008 / Brazílie
2012 / Brazílie
 
Česká republika získala bronz na ME 2003 a 2010.
 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

MS ve futsalu

Sport
Foto Profimedia.cz, Getty Images/Eurosport
neděle 11. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC