Sport

MS 2015: Musíte to vidět zblízka!

MS 2015
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Startuje mistrovství světa v ledním hokeji! Dějištěm devětasedmdesátého ročníku světového šampionátu byla zvolena Česká republika, a tak si my všichni užijeme tradiční květnovou událost pěkně zblízka!

Opořadatelství šampionátu v roce 2015 se rozhodovalo už před pěti lety, během mistrovství v Kolíně nad Rýnem, kde shodou okolností česká reprezentace získala medaile z nejcennějšího kovu. Spolu s Českou republikou se o možnost pořádat šampionát ucházela Ukrajina, byla však jednoznačně přehlasována v poměru 84 ku 22 hlasům. Praha i Ostrava se pomalu začínají převlékat do hokejové výzdoby. Aby ne, nejočekávanější hokejová akce roku 2015 startuje už 1. května! 
 

Prokletí domácích týmů

Světový šampionát obecně vytváří tlak na všechny jeho účastníky. Mladí hráči se chtějí předvést v co nejlepším světle, od zkušených borců se zase očekává vedení týmu a jisté výkony. Bezesporu největší tlak však bývá kromě obhájce titulu také na pořádající mužstvo. Z historie víme, že hostitelům světového šampionátu se povětšinou před domácím publikem zvítězit nepodaří. 
 
Pamatujeme i na ročníky, ve kterých se pořádající reprezentace předvedla v opravdu špatném světle. V roce 2011 v Bratislavě skončili domácí Slováci desátí, když ze šesti utkání čtyřikrát prohráli. V roce 2006 se v Rize Lotyšům podařilo rovněž zvítězit jen dvakrát, z čehož bylo také jen desáté místo. Absolutně největší potupu na svém mistrovství ale natropili Rakušané, kteří na MS ve Vídni v roce 2005 ani jednou nevyhráli, a po pěti prohrách a jediné remíze opustili elitní skupinu. 
 
Ono prokletí domácích mužstev bylo samozřejmě několikrát prolomeno. Když se v roce 2013 podařilo švédské reprezentaci zvítězit ve Stockholmu, bylo ukončeno sedmadvacet let dlouhé trápení pořádajících týmů. 
 
V roce 1985 na turnaji v Praze předvedla československá reprezentace fantastický výkon. Do finálové skupiny postoupila ze čtvrtého místa, duely s USA, Kanadou i silným Sovětským svazem však ovládla a získala zlaté medaile. Nejlepším středním útočníkem turnaje se stal nynější kouč české reprezentace Vladimír Růžička. O rok později se ale na hokejový trůn vrátila ruská sborná, když na mistrovství v Moskvě nedala šanci jedinému soupeři a v nejsilnější možné sestavě, vedena legendárním trenérem Viktorem Tichonovem, získala zlaté medaile. 
 
Trvalo dlouhých sedmadvacet let, než se domácí reprezentaci povedlo navázat na výkon Rusů z Moskvy 1986, a opanovat tak vlastní šampionát. 
 

Zoufalý boj o vstupenky

O lístky na hokejové mistrovství se strhla neuvěřitelná bitva, první vlna vstupenek vešla v prodej 4. listopadu a po vstupenkách na nejatraktivnější zápasy domácího týmu se jen zaprášilo. Všechny lístky na české zápasy pak byly zarezervovány během pěti hodin od spuštění prodeje. 
 
Kdo měl štěstí, povedlo se mu zarezervovat vstupenky přes internetový portál Sazky, ten ale obrovský nápor stovek tisíc návštěvníků nezvládal a neustále se hroutil. První vlna prodeje nabízela vstupenky pouze v takzvaných denních balíčcích, proto spolu s českými zápasy rychle mizely i další duely, hrané ve stejný den. Největší zájem byl samozřejmě o vstupenky na zápasy České republiky se Švédskem a s Kanadou, tedy s nejatraktivnějšími soupeři v pražské skupině A. 
 
Druhá vlna prodeje uvedla v naději všechny, na které se nedostalo. Nakonec ale i 12. února trval prodej lístků jen několik hodin. Po zbývajících vstupenkách na české zápasy se zaprášilo během padesáti minut. Konkrétně lístky na utkání české reprezentace s Kanadou byly pryč během devíti minut. 
 
České fanoušky neodradila ani relativně vysoká cena jednotlivých vstupenek. Na každý zápas domácího mužstva se očekává vyprodaná O2 Arena a samozřejmě fantastická atmosféra. Zájem byl také o další zápasy v základních skupinách, a tak by se letos nemělo stát, že by některé týmy musely odehrát zápas s tréninkovou atmosférou, jak tomu bylo slovy reprezentačního gólmana Jakuba Kováře před třemi lety na turnaji ve Švédsku a Finsku. 
 
Pokud stále nemáte vstupenky ani na jediné utkání, nemusíte zoufat! Sazka bude několik minut před jednotlivými zápasy uvolňovat nevyzvednuté rezervace pro sponzory. Třeba se na vás usměje štěstí! 
 
Ve fanzoně před oběma stadiony pak bude možné sledovat zápasy na velkoplošných obrazovkách. 

MS 2015

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC