Sport

Legendární závod je opět tady

Rallye Dakar 2021– pořad o sportu

Motorsportová událost roku se vrací. Etapy nejslavnějšího rallye závodu si letos vyzkouší přes 300 posádek a československé zastoupení mezi nimi nechybí. Jakou bude mít konkurenci a co přinese nová trať?

Pokud jste se obávali, že si pandemie vyžádá oběť i ve formě zrušení letošní Rallye Dakar, určitě jste s radostí pozorovali zprávy, které konání 43. ročníku potvrdily. Druhá radost přišla záhy, když se soupiska posádek začala naplňovat. Konečné číslo se zastavilo na 321 účastnících, přičemž Česká republika má na startu 3. nejvyšší zastoupení v historii soutěže s 23 registracemi.

Známá jména nechybí

Českých želízek v ohni je hned několik, kromě Martina Macíka mladšího nebo Aleše Lopraise si Rallye Dakar vyzkouší i Tomáš Enge, doposud jediný český pilot Formule 1. Na letošní ročník se zapsala také slovenská motorkářská legenda Štefan Svitko, kterému se v roce 2016 povedlo vybojovat senzační 2. místo. Ze zahraničních jmen lze vypíchnout účast Francouze Sébastiena Loeba, devítinásobného vítěze WRC, kterého v týmu doplní Nani Roma, nepřetržitý účastník Dakaru od roku 1996. Závod si nenechá uniknout ani loňský vítěz v kategorii automobilů Carlos Sainz, v případě obhajoby titulu by se jednalo o jeho již 4. vítězství. Parťákem mu bude ostřílený matador Stéphane Peterhansel, který Dakar ovládl dokonce třináctkrát.

Neprobádanou Saudskou Arábií

Samotná trasa letošního ročníku slibuje zcela nové, techničtější úseky, které se spíše než na rychlost zaměří na precizní kontrolu vozu a dokonalou navigaci a komunikaci posádek. Náročná trať je zasazena do mapy Saudské Arábie, a kromě klasických rychlostních etap se můžeme těšit i na maratónskou část závodu. Nejdelší úsek cesty však čeká závodníky předposlední den. Extrémně náročná 511 kilometrů dlouhá trať ukrývá i stokilometrovou pasáž v dunách, která může pořádně zahýbat konečným pořadím.

Náročnost ročníku si Martin Macík mladší pochvaloval: „Čeká nás vážně těžký Dakar, 400 a více kilometrů každý den je skutečně nálož. Trošku se bojím posledních čtyř etap, po náročném začátku v dunách přijde maratónská etapa a tři nejtěžší etapy těsně před cílem. My jsme si ale přáli, aby byl další ročník náročný. Chceme, aby byl drsný technicky, fyzicky i navigačně. Bude to záhul, ale už se na to těším.“

Náročnější, ale bezpečnější

Přestože byla zvýšena technická náročnost závodu, pozornosti se dostalo také bezpečnostním opatřením, která budou letos nadstandardní. Platit to bude hlavně pro kategorii motocyklů, kde byl omezen počet pneumatik a povinným se stalo používání airbagových vest. V kombinaci s nižší průměrnou rychlostí závodu lze vyčíst jasný cíl organizátorů: vysoká technická obtížnost důmyslně propracovaných tratí, pro jejichž úspěšné zvládnutí bude potřeba dokonalá kooperace a příprava. Prostě mimořádně nový Dakar ve všech ohledech.

Rallye Dakar 2021

Sport
Foto Sport 5
pondělí 11. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC