Sport

Lákadla francouzské Ligue 1

Lákadla francouzské Ligue 1

Řadí se mezi pět nejlepších a nejvyspělejších evropských lig. Ale přesto je občas vnímána ve společnosti Premier League, Serie A, La Ligy nebo Bundesligy jako ta poslední z nich, jako popelka. Ale není to úplně fér. Ano, francouzská liga nepatří mezi ty nejbohatší a pro fotbalisty nejštědřejší, ale země galského kohouta kromě krásného jazyka, delikátních pokrmů a skvostného vína nabízí také spoustu zajímavých fotbalových lákadel a příběhů.

Začít můžeme u PSG. Nejbohatší francouzský celek, do kterého od roku 2011 pumpují finanční prostředky katarští majitelé, nyní vládne Francii. V posledních dvou letech vyhrál, co se dalo – superpohár, oba francouzské poháry i domácí soutěž. Tu dokonce čtyřikrát za sebou. Letos má ale tým před sebou jiné výzvy. Po minulém ligovém ročníku pláchl klíčový hráč Zlatan Ibrahimović, k týmu přišel trofejemi z Evropské ligy ověnčený Unai Emery. Tomu se ale nepovedlo dotáhnout Pařížany do finále Ligy mistrů, což byl jeho primární cíl. O to více touží uspět alespoň na domácí scéně.

Zaslouženou pozornost získává letos také mladý, ambiciózní, šikovný a střelecky úžasně disponovaný celek Monaka. Knížecí klub vedený portugalským trenérem Leonardem Jardimem prodělal za dva roky neuvěřitelný vývoj. Od klubu s nejpropracovanější a nejlepší defenzivou v soutěži, jehož fotbal však nikoho moc nebavil, až po tým, který má nejlepší útok v celé Evropě a na jehož hru je opravdu radost se dívat. Ostřílený forvard Falcao, univerzální Germain, rychlíci Lemar a Bernardo Silva, potažmo mladinký Kylian Mbappé, to jsou nyní jedny z největších hvězd fotbalové Evropy.

Á propos Mbappé, rozhodně se nedivte, pokud by se právě tento 18letý hoch stal největším hitem přestupového léta. Je přeci neskutečně rychlý, technicky ohromně zdatný, klidný v zakončení a na svůj věk mentálně velmi vyspělý. V minulé sezóně se zaučoval a sbíral starty po pár minutách, v té současné se řadí mezi největší hvězdy Monaka i celé ligy. V sezóně už překonal hranici 20 soutěžních branek, stal se mimo jiné nejmladším hráčem historie Ligy mistrů, který v soutěži zaznamenal pět gólů. A jen tak mimochodem, už je dvojnásobným francouzským reprezentantem.

Vděčný na sledování je také tradiční klub Olympique de Marseille. Devítinásobný vítěz domácí ligy a šampion Ligy mistrů z roku 1993 prochází velkými změnami. V této sezóně vyměnil majitele, prezidenta, sportovního ředitele i trenéra a řadu hráčů. Během zimního přestupového okna posiloval nejvíce ze všech francouzských celků. Přišli mimo jiné Evra, Sanson, Sertic nebo Payet. A další mohutné nákupy se chystají na léto.

Francouzská nejvyšší fotbalová soutěž obsahuje i českou stopu. Ke stálici v podobě bývalého českého reprezentanta Jaroslava Plašila v Bordeaux přibyl v zimě i bývalý liberecký kapitán Lukáš Pokorný. A zatím dělá sám sobě dobrou reklamu.

Ostatně o všem uvedeném se můžete sami přesvědčit. Francouzskou Ligue 1 vysílá každý týden Sport 1 a Sport 2. Přidejte se k nám a dívejte se s námi na hvězdy evropského fotbalu!

Sport
Foto Sport 1

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC