Sport

La Liga: Drama vrcholí! Kdo ovládne Španělsko?

La Liga

Poslední kolo španělské Primera Division patří tradičně k nejsledovanějším sportovním událostem měsíce května. Souboj o titul mezi Realem, Barcelonou, popřípadě Atléticem bývá vždy vyrovnaný až do samotného závěru, rozhodnout tak může i sebemenší zaváhání.

Do konce nejvyšší španělské fotbalové ligy zbývá posledních osm kol. Nejblíže k titulu má zatím Barcelona, která po zvládnutém El Clásicu nabrala na čele tabulky čtyřbodový náskok. Pro zatím druhý Real Madrid ale ještě není sezona ztracená, pojďme se podívat na soupeře obou celků v následujících devíti kolech. 
 

Udrží Barcelona svůj náskok? 

Před katalánským velkoklubem stojí nelehký úkol, v honbě za vytouženým titulem by si rozhodně neměl dovolit ztrácet žádné body. První velká zkouška čeká na Barcelonu v jednatřicátém kole, kdy svěřenci trenéra Enriqueho zavítají do Sevilly. Té v tabulce La Ligy patří pátá příčka, znamenající další účast v evropských pohárech, kterých se tým ze čtvrtého největšího španělského města pravidelně účastní. Sevilla, za kterou sporadicky nastupuje v rámci hostování z Barcelony talentovaný sniper Gerard Deulofeu, z posledních deseti zápasů prohrála pouze jednou. Proti Kataláncům se jí ale nedaří, s Messim a spol. prohrála už šestkrát v řadě. 
 
Ještě těžší to bude mít Barca v kole dvaatřicátém, to na Camp Nou přijede čtvrtý celek ligy – Valencia. Klub z východního pobřeží Španělska dokázal v barcelonském svatostánku zvítězit loni v únoru, když domácí vytrestal výsledkem 3:2. Byly to nakonec právě tři body, které Barceloně scházely v boji o loňský titul, který získalo Atlético Madrid. Zdánlivé uklidnění v podobě lehčích soupeřů čeká Katalánce v období mezi třiatřicátým a šestatřicátým kolem. Dvanáctý Espanyol, třinácté Getafe, poslední Cordoba a desátý Real Sociedad. Pravděpodobně největší terno a možné rozuzlení jasně dané zápletky může přijít v kole sedmatřicátém. Nejspíš posledním klubem, který je schopen precizně hrající Barcelonu porazit, je madridské Atlético, loňský mistr. Letos patří pruhovaným třetí příčka s devítibodovou ztrátou na čelo, přesto mohou být klíčovým jazýčkem na vahách, navíc se proti Barce postaví na domácím hřišti. 
 
V minulé sezoně Atlético dominovalo celé lize. Nechybělo mnoho a svěřenci Diega Simeoneho se radovali i v Lize Mistrů, kde po dramatické koncovce nakonec padli ve finále s Realem. Tak či tak, „druhý“ madridský velkoklub loni jednoznačně ukázal, že se s ním musí počítat, a elitní dvojici španělské ligy přetransformoval na elitní trojici. 
 
Když se podíváme na průběh letošní Primera Division, Atlético je doma téměř bezchybné. Za svými hradbami bylo poraženo pouze dvakrát. Poprvé v prosinci Villarealem a podruhé v rámci Copa del Rey, no hádejte kým – Barcelonou. 

La Liga

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 26. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC