Sport

KHL: Příběh ledového grálu

KHL

Je vyroben ze stříbra se zlatými prvky, nese hrdé jméno prvního člověka na oběžné dráze a váží o dva a půl kilogramu více než slavný Stanley Cup. To je Gagarinův pohár.

Poprvé byla trofej postavena na piedestal v očekávání svého prvního majitele v roce 2009. Inaugurační sezona nově vzniklé soutěže nabídla jedno z nejzajímavějších play-off ve své krátké historii. Velká očekávání, megalomanský projekt, velké peníze a do značné míry i naivita snoubící se ruským sebevědomím ruku v ruce poskytly prostředí pro špičkový hokej. Ohromná motivace hnala kupředu tradiční ruské hokejové bašty, které se ovšem oblékly do hávu moderních bojovníků o prestiž na poli „studené války“ s NHL. Soutěž sice vznikla na zelené louce, ale s životadárným černým zlatem v podloží, nic nebyl problém, a ještě než se v létě zamrazily ledové plochy, v Rusku se hlásili první přeběhlíci z NHL. 
 
Nový projekt a vidina zajímavého výdělku přilákaly taková esa, jako jsou Jaromír Jágr, Alexandr Radulov, Ray Emery či Sergej Brylin. Bylo hned jasné, že spojí-li se tradiční kvalitní ruská hokejová škola s hvězdami ze zámoří, sportovní kvalita bude jasná. A jakkoli mnohdy pokulhává KHL za svou zámořskou sestrou na poli organizační či finanční politiky, hokej se zde hraje parádní a v play-off to platí dvojnásob.  
 

Tatarstánská perla

První play-off nabídlo řadu příběhů. Český elitní útok Magnitogorsku ve složení Marek, Kudrna, Rolinek vyřadil ve čtvrtfinále Atlant s nejproduktivnějším hráčem základní části Sergejem Mozjakinem. Ano, přesně s tím Mozjakinem, který dnes právě v dresu Magnitogorsku předvádí, že umět hrát hokej je darem od Boha. Jan Marek s Jaromírem Jágrem za Uralem vyučovali krásu a účelnost české hokejové školy, nicméně triumfální radost si oblékla zelené šaty. Na peloton klubů KHL lze nahlížet různorodou optikou, můžeme se bavit o tradici, sportovních ambicích, politice či obchodu, aglomeračních a geografických aspektech. Ve finále ale stejně zjistíme, že opravdu silných hráčů na trhu je jen pár. Jedná se o kluby, které staví své pilíře na ekonomicky silném partnerovi, budované tradici a zázemí velkého bohatého města. Ak Bars Kazaň byl k úspěchu předurčen již od začátku. Do ligy vstoupil jako jeden z nejbohatších klubů a tuto doménu si drží dodnes. Klub daleko přesahuje pouhé sportovní poselství obyvatelů jednoho z největších ruských měst. Ak Bars je symbolem raketového rozvoje celé oblasti Tatarstánu. 
 
V roce 2008, kdy KHL spatřila světlo světa, činil hrubý domácí produkt státu 930 bilionů rublů, oblast disponuje nejrychleji se rozvíjející ekonomikou v celém Rusku, vyrábí zde dopravní letadla, topí se v enormní ropné produkci a hýčkají si svůj chemický průmysl. Přesně dle tatarského motta: Bez Buldırabız! – My můžeme!, vydal se za úspěchy i místní ikonický hokejový klub. V prvním ročníku si poradil ve finále s rozjetým Lokomotivem v dechberoucím thrilleru 4:3 na zápasy a do dějin vstoupila jména jako Danis Zaripov, Ilja Nikulin či Alexei Morozov. V následujícím ročníku se Kazaň znovu opřela o svou přímočarost, kvalitní obranu pod taktovkou někdejšího lídra sborné komandy Zinetuly Bilyaletdinova či skvělé výkony finského dua Kapanen – Vehanen a svůj premiérový titul obhájila.
 

Faktor Radulov

Kazaň ovšem svůj střelný prach na dlouhou dobu vyplýtvala. Zlatý hattrick už se nekonal a v dalších letech se historie nekompromisně opakovala. Dvojnásobný mistr bez problémů vyhrával svou konferenci, ale v play-off nečekaně ztroskotal. Po neúspěchu už mnohokrát zasedli ke kulatému stolu šéfové Kazanorgsintezu, TatNeftu, Gazpromu a vytvořili projekt obměny. Klub opustila již celá plejáda opor v čele s Morozovem, Zaripovem, Žerděvem, padáka dostali Finové Immonen a Kapanen nebo Lotyš Darzinš. Ak Bars dostává rok co rok novou tvář, ale další úspěch se zatím nedostavil. Třetí play-off KHL ovládla jiná královna halící se v zelený šat. 
 
V rámci ruské federace nalezneme řadu velmi svébytných a sebevědomých oblastí. Zpravidla se jedná o lokality předem určené přírodními zdroji, nerostným bohatstvím či centralizací průmyslu do adekvátních aglomeračních podmínek. Co se týká bohatství, hrubého domácího produktu a schopnosti prosadit se na poli zajišťovaní solidní úrovně pro život vlastních obyvatel, řadí se mezi ty nejefektivnější vedle Moskevské oblasti či Tatarstánu také Baškortostán, bašta ruského chemického průmyslu. Národ, nesoucí v sobě výrazné známky hrdosti na pozadí odkazu historického národního hrdiny Salavata Yulaeva, chce být úspěšný na všech frontách. I ve sportu, především v hokeji. Ufa patří jednoznačně mezi nejlepší kluby KHL, v roce 2008 vstupovala do ligy jako mistr Ruska a právě v roce 2011, tedy ve třetím play-off, získala Gagarinův pohár i díky skvělé 80tibodové jízdě Alexandra Radulova. Tento hokejista se stal v podstatě tváří ligy. S gólovými akcemi si poradí stejně brilantně, jako si svého času poradil s panáky v nočním klubu v Nashvillu při play-off NHL, která na něj kvůli tomu do značné míry zapomněla. Udělala chybu. Radulov je jedním z nejlepších křídel na světě a Ufa získala pohár především díky němu.
 

Moskevská dominance

Napodruhé to ovšem nevyšlo, přestože božský Alexandr vyhrál bodování ligy i napřesrok, kazaňský double Ufě dopřán nebyl a úspěchy se přesunuly na západ. Zatímco si východní bašty v prvních třech sezonách užívaly, v Moskvě se rodila vládnoucí dynastie. Do čela se postavil Olegs Znaroks, bývalý útočník německého Freiburgu a lotyšské reprezentace, který se v roce 1996 zapsal do dějin, když jeho památný gól proti Švýcarsku v B divizi poslal Lotyše do elitní skupiny, ve které jsou dodnes. Jeho nekompromisní styl a důraz na týmovost přinesly své ovoce. Ostatně byl to Znaroks, který se nebál projevit nezájem o účast Alexandra Ovečkina v týmu při výluce NHL se slovy, „my tu žádné hvězdy nepotřebujeme“. Následně si ovšem uvědomil, kdo tahá v Dynamu za nitky a Ovieho se ujal. 

KHL

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 22. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC