Sport

KHL: NHL a KHL 2 Hokejové sestry ruku v ruce

KHL

Snad každý malý kluk si alespoň jednou za život představí okamžik, jak přejíždí modrou čáru, elegantně míjí urostlého obránce a se vší pompou skóruje do horního rohu branky, řekněme Henrika Lundqvista.

Například mladí čeští hráči odcházejí bez jakýchkoli zkušeností z domácí soutěže a kluby NHL je okamžitě posílají do nižších lig. Vidina slávy a peněz je přímo magnetizující a šestnácti, sedmnáctiletý mozek dokáže jen těžko vzdorovat. Mladíci však na NHL nejsou připraveni a v řadě případů se nedostanou na takovou úroveň, pro jakou měli předpoklady. Pouze 9% z nich má reálnou šanci probojovat se do NHL. Ostatní se po letech deziluzí vracejí domů a jen těžko se zde prosazují. Alternativou, jak získat patřičné zkušenosti, ale nezapadnout, je setrvat přes juniorku doma a pak se poprat o KHL. Kupříkladu Roman Červenka byl trpělivý, odchod za oceán neuspěchal, nejprve nasbíral zkušenosti v extralize a posléze si podmanil ofensivní statistiky KHL. Ano, možná to není nejlepší případ, Červenka se v Kanadě neprosadil, ale už fakt, že dostal finančně zajímavou nabídku na 3,775 milionu dolarů za rok, značí, že si tvrdou prací v Rusku zjednal respekt. Jeho cesta by se mohla stát precedentem pro ty, kterým zatím brusle zavazují rodiče. V těchto dnech si získává srdce montreálských fanoušků další český talent, Jiří Sekáč, který se během dvou sezon v drese pražského Lva, kromě svého talentu i díky vysoké úrovni KHL, kde se potkával s takovými esy jako je Kovalčuk či Mozyakin, vypracoval v hráče, který může být do budoucna tahounem národního týmu. 
 
V KHL mladým hráčům přejí, ruský hokej si vždy zakládal na svých odchovancích a rovněž tamní hokejová federace chce zamezit předčasným odchodům hráčů za velkou louži. 
 

Cesta tam a zase zpátky

Kooperace velkých hokejových sester funguje obousměrně. Po zdárných kariérách v NHL se vrací řada hvězd do své domoviny. Na přestupovém trhu KHL je každé léto rušno a jeden z kapitálních úlovků posledních let se udál v moskevských vodách. Činili se lovci CSKA. Nutno podotknout, že už bylo na čase. Rudá mašina s hvězdou ve znaku se v KHL pohybuje, jak to jen říci slušně, bez patřičné razance. Armádní klub, z jehož zašlé slávy Tretiaků, Larionovů, Krutovů či Fetisovů dnes těží spíše fandové využívající výhod sociálního důchodového systému, od pádu režimu vadne. Ani s příchodem KHL se úspěchy zrovna nehrnou. Po sezoně, kdy se tým nedostal do nadstavby, přišlo vyřazení v 1. kole. A právě to se má změnit. Spásným hrdinou se stal Alexander Radulov, který utnul spekulace o návratu do NHL podpisem čtyřleté smlouvy. Dvojnásobný mistr světa má jasný úkol, zvýšit klubu produktivitu. CSKA góly potřebuje a Radulov je umí nabídnout. V Ufě i Nashvillu málokdy klesnul pod dvacet branek za sezonu a šedesátibodovou hranici překonával s rutinním klidem. V Moskvě si cení ofensivního příslibu na bezmála 10 milionů dolarů. 28tiletý forvard ukázal, že má budoucnost, a ponocování v nightclubech, což ho mimo jiné stálo místo v metropoli country hudby, v CSKA za nebezpečí nepovažují. Jestli s něčím nemá tento klub problém, tak s disciplínou.

KHL

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 30. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC