Sport

Jihoamerická královna slaví narozeniny, startuje Copa América 2016

Copa América 2016

Když před rovnými sto lety uspořádali v Argentině přátelský turnaj reprezentací k příležitosti oslav výročí nezávislosti, nikdo netušil, že byl právě položen základní kámen k jednomu velkému příběhu, který po sto letech posunul latinskoamerický fotbal na úroveň náboženství.

Fanoušci pějí chorály, v ulicích měst panuje karnevalová atmosféra a ty největší hvězdy bojují o trofej. Prestižní Copa América, kontinentální pohár latinskoamerických reprezentací, slaví sté narozeniny výročním turnajem poprvé v historii pořádaným ve Spojených státech amerických. Stanice Sport1 a Sport2 budou u toho.

Copa América je skutečným symbolem jihoamerického a středoamerického regionu a tradičně se zde utkávají jednotlivé výběry s těmi největšími hvězdami v sestavě. Nominace na tento turnaj je velkou ctí a málokdy se stane, že by některý z hráčů možnost reprezentovat odmítl, a to i přesto, že se koná v době, kdy mají hráči v nohách mnohdy nesmírně náročnou sezonu v některém z evropských velkoklubů, často přijíždějí bezprostředně po finále Ligy mistrů bez jakékoli možnosti regenerovat. Pro diváka ale tento turnaj představuje skutečnou pastvu pro oči, protože v akci může sledovat hráče, jako jsou Messi, Suaréz, Alvés a další. A o to přece jde. 

Jak už bylo řečeno, současný ročník je unikátní a velmi specifický. V rámci oslav stého výročí pořádání turnaje se vůbec poprvé v historii koná mimo fotbalový region CONCACAF a CONMEBOL a vůbec poprvé v historii zavítá na území USA. Není to pochopitelně výběr náhodný, na americké půdě nalezneme odbytiště všech hlavních sponzorů a jednotlivé hvězdy absolvují dost významnou část prodejů své „vlastní značky“ na území nejsilnější ekonomiky světa. Do akce se tak dostává deset úžasných stadionů s minimální kapacitou padesát tisíc míst, které v rámci své běžné „profese“ poskytují zázemí týmům NFL. Copa América 2016 nabídne 32 zápasů od základních skupin až po finále, které se uskuteční 26. června na MetLife stadium v East Rutherfordu. Turnaj bude zahájen 3. června zápasem domácí reprezentace s Kolumbií. Celkem šestnáct týmů je rozděleno do čtyř skupin po čtyřech a z každé postupují dva nejlepší týmy do čtvrtfinále, která budou mít diváci možnost sledovat od 16. do 18. června.

Mezi největší favority na celkový triumf patří opět Argentina. Jenže stejně tomu bylo i loni, když ve finále přišel výpadek s Chile a čekání na zlatý sen se tak protáhlo na 23 let. Argentina má ale stále k dispozici jeden z nejúžasnějších útoků světa plný ofensivních klenotů, které byly navíc v minulé sezoně broušeny k dokonalosti ve vrcholných evropských velkoklubech, a řada z těch klíčových prožila fantastické sezony zakončené tituly. Mužem číslo jedna je pochopitelně Lionel Messi, který opět dotáhl Barcelonu k titulu v Primera division. „Kalašnikov“ sice tentokrát předal do rukou Luise Suaréze, ale absence titulu krále střelců rozhodně neubrala na jeho tvůrčích schopnostech a vůdcovské ekvilibristice. Fantastickou sezonu prožil Ángel di María, který se stal nejlepším nahrávačem francouzské ligy a výrazně pomohl PSG ke čtvrtému titulu v řadě. Argentina má v útoku i italského šampiona z řad Juventusu Paula Dybalu či finalistu Ligy mistrů Angela Correu. Výborný, i když možná již stárnoucí argentinský výběr má ale hlavně po loňském finálovém zklamání jednu z posledních šancí konečně pro Argentinu vyhrát velký mezinárodní titul. Proti bude ale řada dalších konkurentů v čele s Chile a Brazílií.

Na rozdíl od Brazílie, která s předstihem oznámila, že si pošetří své největší opory v čele s Neymarem a Davidem Luizem na domácí Olympijské hry, Chile hodlá obhajovat loňský historicky první triumf na Copa América se všemi oporami. V konečné nominaci trenéra Juana Antonia Pizziho nechybějí Gary Medel, Arturo Vidal, Alexis Sánchez nebo Claudio Bravo, do třiadvacetičlenného výběru se vedle nich dostal i Charles Aranguiz, který loni v létě přestoupil z brazilského Internacionalu do Bayeru Leverkusen a na svůj debut v dresu německého celku si musel počkat až do 1. dubna. Důvodem byly přetrvávající problémy s achilovkou, po nichž nakonec stihl alespoň sedm bundesligových startů, v nichž dal dvě branky. Chilané loni v domácím finále porazili Argentinu až v penaltovém rozstřelu a právě s tímto soupeřem začnou blížící se turnaj, ve skupině D je následně budou čekat Bolívie a Panama. Skvělé hráče mají ve svém středu i reprezentace ostatních zúčastněných států, ať už je to Kolumbie, Venezuela či Mexiko.

Po mistrovství světa a evropském šampionátu je Copa América třetím největším fotbalovým turnajem planety a ta letošní, narozeninová slibuje opravdu zajímavou podívanou.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Copa América 2016

Sport
Foto Sport1, fotolia
pondělí 6. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC