Sport

Hokejová Liga mistrů – mladší sestra roste jako z vody

Hokejová liga mistrů

Ve vzduchu to viselo dlouho a bylo jen otázkou času, kdy dostane projekt hokejové evropské klubové konfrontace zelenou. S fotbalovou Ligou mistrů se CHL rovnat nemůže a nikdy ani nebude, ostatně podívejme se na pár čísel.

Fotbalová Liga mistrů trhá rekordy v různých mutacích a variantách již od šedesátých let a ve své aktuální podobě je nejsledovanější fotbalovou soutěží světa od roku 1992. Z logických důvodů nejsou na místě ambice vyrovnat se fotbalové starší sestře na poli zisků, či právě již zmíněné sledovanosti, ostatně není problém dát si dohromady jedna a jedna ve smyslu uvědomění si, kde je situováno těžiště nejlepšího fotbalu a nejlepšího hokeje světa. Souvisí to s rodišti obou populárních lidských činností na poli vrcholového sportu. Ale i přes tuto americko-evropskou nuanci je jasné, že evropský hokej si zaslouží nadnárodní soutěž, která divákům přinese zážitky, hráčům cennou konfrontaci a pro všeobecnou veřejnost pocit, že Evropa jde s dobou.

Champions Hockey League je mladý ambiciózní projekt, který vznikl původně jako výroční turnaj ke stým narozeninám Mezinárodní hokejové federace IIHF. Pravda je taková, že počátky nebyly jednoduché. Kluby přistupovaly k nově vzniklé aktivitě se značnou skepsí – cestování, narušení harmonogramu přípravy na sezonu a následně příliš zaplněný kalendář v době důležitých mistráků v domácích soutěžích. Profesionálním klubům ale nezbylo, než tuto problematiku překousnout v zájmu rozvoje hokeje jako takového. Tak se tedy odehrál vůbec první ročník pozdější CHL mezi 8. říjnem 2008 a 28. lednem 2009.

Historicky prvním vítězem se stal tým ZSC Lions. Podstatně větším problémem byl ale nezájem sponzorů, kteří myšlenku sjednocení soutěže pro evropskou špičku nepochopili, anebo pochopili, ale nevnímali ji jako lukrativní. Projekt byl po jediné sezoně zastaven. IIHF se ovšem myšlenky nevzdala a v prosinci roku 2013 oznámila zrod European Trophy, která vstoupila do své první sezony 2014–2015. Zrodila se CHL, jak ji známe dnes. Do akce vstoupilo 44 týmů z dvanácti evropských soutěží včetně čtyř zástupců české extraligy. Sparta, Liberec, Pardubice a Vítkovice tak poprvé zakusily náročnou sezonu okořeněnou tvrdými konfrontacemi s evropskou špičkou. Však jen Pardubice dostaly do základní skupiny silný švédský Linkoping či finskou elitu v podobě TPS Turku. Český prapor ovšem donesla nejdále Sparta, která se v první sezoně CHL dostala jako jediná do play-off. Nadstavbová část se stala jednoznačnou finsko-švédskou bitvou a právě tahle dominance pokračovala i v další sezoně. Nicméně postupně oslabovala. V minulém ročníku se již do nadstavby probilo hned pět českých účastníků. Do čtvrtfinále ovšem žádný. Nebyl by to ale český hokej, kdyby neprahnul po progresu.

Již v polovině letošního horkého léta se hned sedm českých klubů vrhlo do finální fáze ostré přípravy. Již v polovině srpna je čekaly první zápasy Ligy mistrů. A i přes to, že většina hokejových fanoušků v té době u nás řešila otázku, zda-li jsou v pořádku zásoby grilovacího uhlí a dobře chlazeného piva, na českých stadionech se jako vítr začaly prohánět hvězdy světového formátu. Pardubice dokázaly hned v prvním utkání porazit vítěze minulé sezony, švédskou Frölundu. Sparta vyrazila na půdu nevyzpytatelného Krakova, jehož fanoušci patří k nejortodoxnějším v Evropě, pod Ještědem se proháněl Petteri Nummelin se svým TPS a Vítkovice změřily síly s loňským finalistou Kärpätem Oulu. Mezi šestnáct nejlepších se tentokrát dostali hned tři čeští zástupci a dva z nich dokonce do vzájemné konfrontace. Již v říjnu tak bylo jasné, že v této sezoně budeme mít minimálně jednoho účastníka ve čtvrtfinále. Z bratrovražedného souboje Liberce s Vítkovicemi nakonec i přes porážku v prvním utkání postoupilo po kvalitním výkonu v odvetě mužstvo ze severu Moravy. Spartě se po domácí prohře 2:4 se švédským HV 71 moc nadějí nedávalo, ale nad tím, co se odehrálo v listopadu v Jönköpingu, zůstává tak trochu rozum stát. Pražská Sparta se vzepřela osudu a hvězdný tým vedený Martinem Thörnbergem porazila na jeho ledě 5:0 a postoupila do čtvrtfinále. Do cesty se jí tak staví švýcarský Bern, na jehož domácí zápasy chodí až patnáct tisíc fanoušků. A zde si odpovídáme na otázku, co dělat pro propagaci CHL. Vítězit. To je totiž ta nejlepší reklama.

Ale o to tady úplně nejde. Rovnat se skutečně nebudou nikdy. Nejlepší hokej na světě se hraje v zámoří, zatímco fotbal v Evropě. Myšlenka je to ovšem dobrá a rok od roku si stále více lidí dokáže najít cestu na stadion, či alespoň k televiznímu přijímači. V Česku a na Slovensku stačí naladit Sport 1 či Sport 2 a rázem se vám po obýváku prohánějí hvězdy, které třeba v minulosti právě v NHL diktovaly tamním borcům, jak se hraje hokej v Evropě.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hokejová liga mistrů

Sport
Foto Fotolia
úterý 6. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC