Sport

Formule 1: F1 se vrací!

Formule 1

Vettel ve Ferrari, silná dvojice Mercedesu, nebo ambiciózní Red Bull? Startuje nová sezona Formule 1, buďte u toho!

I přestože loňský ročník nejpopulárnějšího motoristického sportu na světě ovládl Brit Lewis Hamilton, je to Sebastian Vettel, který plní titulní strany sportovních magazínů. Přestup čtyřnásobného mistra světa z Red Bullu do Ferrari totiž vyvolal ve světě Formule 1 pořádný rozruch. Přitom nebýt nabídky legendární italské stáje, německý sympaťák se letos v kokpitu vůbec nemusel objevit. 
 

Bylo to o fous

Podle ředitele stáje Red Bull Christiana Hornera prý Vettel uvažoval o odchodu z F1 a konci kariéry závodního jezdce. Mladému Němci se podle Hornerových slov nezamlouvala změna pravidel. Nelíbilo se mu chování nového systému, pohonné jednotky, brzdy brake-by-wire a nedostatek přítlaku. Byl rozladěný a evidentně nespokojený. Podle toho také dopadla loňská sezona, ve které skončil Vettel až pátý se ztrátou 217 bodů na Brita Hamiltona. 
 

Lano z Ferrari

Rodák z Heppenheimu ale tak dlouho hledal novou motivaci, až přišla sama. Vedení Ferrari prožilo zklamání v podobě šestého místa Fernanda Alonsa, a dokonce až dvanácté příčky Kimiho Räikkönena, a tak neváhalo a uzavřelo spolupráci právě s Vettelem. 
Podle šéfa stáje Mercedes, Toto Wolffa, přinese Sebastian Vettel do Ferrari čerstvý vítr. „Když podepíšete čtyřnásobného mistra světa, který je plně motivovaný, nemůžete očekávat nic jiného, než posun kupředu,“ řekl Wolff pro Sport Bild. A přesně to si ve Ferrari od Vettela slibují. 
 
Německý jezdec stáje Mercedes Nico Rosberg tvrzení svého nadřízeného ale rázně zpochybnil, když do role největšího favorita nadcházejícího ročníku pasoval sám sebe. Jeho slovy se letos chystá další souboj dvou jezdců Mercedesu, tedy Hamiltona a Rosberga. Nico zaostal za svým týmovým kolegou o sedmašedesát bodů a v loňské sezoně mu patřila stříbrná příčka. Mercedes tak po právu opanoval pohár konstruktérů. Podle Rosberga to ale nebude ani Ferrari s Vettelem a Räikkönenem, ani McLaren s Alonsem a Buttonem, ale právě Red Bull a Williams, kteří budou největšími konkurenty Mercedesu v boji o vítězství. 
 

Vettelův nástupce

Danielu Ricciardovi se loňská sezona v Red Bullu náramně vydařila, když naprosto zastínil čtyřnásobného šampiona, týmového kolegu Vettela, a získal pro Red Bull všechna tři vítězství v sezoně. Po Vettelově odchodu se tak logicky stává jasnou jedničkou týmu. 
 
Spolu s novým parťákem Daniilem Kvjatem jsou pasováni do role hlavních pronásledovatelů favorizovaného Mercedesu. Rus Kvjat debutoval v F1 v minulém ročníku ve stáji Torro Rosso, dokázal bodovat v pěti závodech, letos má však o mnoho vyšší cíle. 
 

Okruh v Mexiku se vrací! 

Letos, konkrétně první listopadový den, se můžeme těšit na závod v Mexiku. Okruh hostil Velkou cenu Mexika v letech 1963 až 1970 a 1986 až 1992. Od roku 2015 se Formule 1 do Mexika vrací. Okruh ale dozná změn, zrušena bude mimo jiné nebezpečná zatáčka Peraltada, kterou nahradí sekce zatáček na stadionu Foro Sol.
 

Technický vývoj monopostů 

Hlavním bodem technického vývoje se před sezonou 2015 staly tzv. nosy, tedy přední části formulí. FIA původně požadovala, aby se špičky nosů výrazně přiblížily vozovce už před loňskou sezonou. Tento krok měl zabránit katapultování vozů do vzduchu během vzájemných kolizí a následným vážným nehodám. Většina stájí k tomuto kroku ale loni nepřistoupila, stáj Lotus dokonce přišla s vidlicovitou a nesouměrnou špičkou vozu. Letos je ale všechno jinak, a tak nejen z estetických důvodů musely stáje přijít s nosy formulí níže k vozovce.
 

Formule 1

Sport
Foto Sport TV
neděle 15. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC