Sport

Eurosport: domov cyklistiky

Cyklistika

Eurosportu se právem říká „Domov cyklistiky“, to je informace známá malým i velkým cyklistům. A domovem silniční cyklistiky bude Eurosport i v roce 2017.

Eurosport bude letos – podobně jako v minulých letech – vysílat přibližně 50 cyklistických závodů, jejich seznam se každým rokem rozšiřuje. Cyklistické závody bude Eurosport vysílat na obou programech. Cyklistiku budou i v letošním roce komentovat Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý.

Eurosport bude tradičně vysílat všechny tři Grand Tour, tedy Giro d‘Italia, Tour de France a Vueltu. Všechny etapy bude Eurosport vysílat ŽIVĚ, navíc před každou etapou i po ní se diváci mohou těšit na zajímavé postřehy a analýzy expertů Eurosportu i aktuální emotivní rozhovory s hrdiny etap těsně po dojetí. Na obrazovkách nebudou chybět ani nejslavnější klasiky, tzv. Monumenty: Milán–San Remo, Okolo Flander, Paříž–Roubaix, Lutych–Bastogne–Lutych a Okolo Lombardie. Diváci uvidí i řadu kratších etapových závodů, například Paříž–Nice, Okolo Katalánska, Okolo Baskicka, Eneco Tour. Navíc diváky čekají ještě desítky atraktivních jednodenních závodů, mj. Strade Bianche, Clasica San Sebastian, Gent–Wevelgem.

Po celou sezonu od února až do konce října si budou cyklističtí fanoušci na Eurosportu užívat výkony nejlepších českých závodníků. V dresech stájí nejvyšší kategorie WT budou nastupovat Leopold König, Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Jan Bárta a Ondřej Cink. Další pětice bude jezdit za prokontinentální stáje – Daniel Turek, Jan Hirt, František Sisr, Michal Schlegel a Karel Hník. Čeští cyklističtí fanoušci se tedy mají na co těšit, doufejme, že i letos jim udělají cyklisté takovou radost, jako loni Zdeněk Štybar na Tirreno–Adriatico, Leopold König na Vueltě, Petr Vakoč na Brabantském šípu a Jan Hirt na Okolo Rakouska.

Nejbližší Cyklistické závody na Eurosportu

od 31. ledna / Okolo Dubaje
od 1. února / Okolo Valencie
od 15. února / Okolo Andalusie
od 23. února / Okolo Abu Dhabi
25. února / Omloop Het Nieuwsblad
od 26. února / Kuurne–Brusel–Kuurne
1. března / GP Le Samyn
4. března / Strade Bianche
od 5. března / Paříž–Nice
od 8. března / Tirreno–Adriatico
15. března / Noekere Kourse
18. března / Milán–San Remo
od 20. března / Okolo Katalánska
24. března / E3
26. března / Gent–Wevelgem
28. března / Tři dny de Panne

O české cyklistice jsme si krátce popovídali s trenérem české reprezentace Tomášem Konečným, který podobně jako exmistr ČR Petr Benčík bývá občas spolukomentátorem Eurosportu.

Česká cyklistika už má 11 cyklistů ve stájích World Tour a prokontinentálních stájích. Stává se z ČR cyklistická velmoc?

Česká cyklistika nepochybně udělala v posledních letech obrovský progres. Je to dané i globalizací cyklistiky, která se otevřela celému světu i bývalým zemím východního bloku. Už to není uzavřená společnost. Velmoc… Která země je velmoc? Podívejte se na Itálii, nemají ani jeden tým World Tour, Španělé mají jen jeden. Všechno se mění, najednou máme tým z Bahrajnu. Co české cyklistice chybí, je větší tým, jako má Polsko CCC Sprandi Polkowice, nebo Verva Activejet. V minulosti existovala farma stáje Etixx – Quick Step, mladí závodníci v ní sbírali zkušenosti, měli velkou motivaci a nakonec přestoupili do WT jako Petr Vakoč a Michal Schlegel. Z takové farmy je jednodušší se prosadit a dále rozvíjet, bylo by fajn, kdyby se opět podařilo takový tým za podpory sponzorů vytvořit.

Jak často se díváte na cyklistiku na Eurosportu?

Vlastně se dívat musím, vždyť je to i náplň mé práce reprezentačního trenéra. Ovšem často se dívám ze záznamu, protože se závody na Eurosportu kryjí s našimi závody reprezentace, nebo U23.

Jaký byl Váš nejemotivnější cyklistický zážitek roku 2016?

(po chvilce zaváhání…) Tour de l‘Avenir, kde Michal Schlegel bojoval do poslední etapy o pódium, což pro mne jako reprezentačního trenéra bylo hodně emotivní. Tour de l‘Avenir je pro mladé cyklisty, ale jede se na stejných tratích jako Tour de France, přes proslulé kopce, např. Col du Télégraphe, kde jsem si zavzpomínal, jak jsem přes něj sám kdysi jel na Tour de France.

A Vaše cyklistické naděje do roku 2017?

Zdeněk Štybar… Věřím, že po trochu slabší sezoně, kterou si loni vybral, se vrátí v klasikách na přední příčky, především v závodu Paříž–Roubaix. Pro českou cyklistiku je úžasné, že má závodníka, který je jedním z favoritů Paříž–Roubaix a který tento slavný závod může i vyhrát. A Leopold König… Vrací se zpět do Bory po zkušenostech, které posbíral ve Sky. Má ambice na pódiová umístění na grandtour. Kombinace Giro d‘Italia – Vuelta je pro něj hratelná, má potenciál a moc dobře zná své přednosti.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Cyklistické Grand Tour

Sport
Foto Eurosport
úterý 31. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC