Sport

Die stärkste Liga der Welt: Titán Jícha jde znovu do boje!

Filip Jícha

Vyprodané haly, elektrizující atmosféra, strhující podívaná. Vítejte na prvotřídní házené, na německé bundeslize. V dresu Kielu, hlavního favorita soutěže, řádí navíc s kapitánskou páskou česká spojka Filip Jícha.

Die stärkste Liga der Welt. Nejsilnější liga na světě. Tenhle velký nápis vás bouchne přes oči na oficiálních internetových stránkách bundesligy házené. Není to žádné vychloubání, ale holý fakt, prostě pravda. Pokud chcete vidět prvotřídní „handball“, musíte se vydat do Německa. Nebo je tu i druhá varianta – naladit si stanici Nova Sport.
 
Pro českého fanouška má házenkářská bundesliga o náboj postaráno. V dresu THW Kiel totiž již sedm let řádí dvaatřicetiletý Filip Jícha, považovaný za jednoho z nejlepších borců házenkářské planety. Je až obdivuhodné, jak si neustále udržuje pozici lídra týmu, ačkoli většina kádru „Zeber“ se v poslední době vyměnila. Vedení devatenáctinásobného německého mistra si před novou sezonou pořídilo například aktuálně nejlepšího házenkáře světa a vítěze Ligy mistrů Chorvata Domagoje Duvnjaka či španělského mistra světa z roku 2013 Joana Canellase (oba přišli z HSV Hamburk) a na svých stránkách na internetu hrdě hlásí: Nová éra!
 
I v nových časech však zůstává hlavní postavou reklamy levá spojka a kapitán Filip Jícha…
 

Jsme favoriti!

Síla týmu z hlavního města spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko bere dech, je napěchovaný hvězdami a v této sezoně má jednoznačný úkol – zaútočit na jubilejní dvacátý mistrovský titul. „Jsme favority bundesligy. S tím naprosto souhlasím,“ přikyvuje český házenkář. Ambice naznačil tým trenéra Alfreda Gislasona v srpnovém superpoháru, v němž porazil házenkáře z Berlína. První trofej je tedy v Kielu.
 
Hned první kolo bundesligy však naznačilo, že nic lehkého obhájce titulu nečeká. „Zebry“, jak se klubu přezdívá, prohrály na palubovce Lemga 21:27. O týden později před domácími fanoušky ale vše napravily výhrou v prestižním derby s Flensburgem 30:26, v němž se naplno projevila vůdčí postava Jíchy – se sedmi trefami byl nejlepším střelcem vítězů. „Neměli jsme strach z porážky. Před sezonou jsme získali tři nové spojky a jde znát, že stále potřebujeme čas,“ uvědomovala si hvězda „Zeber“ v komentáři na vlastních internetových stránkách. 

Die stärkste Liga der Welt

Sport
Foto Profimedia.cz
pondělí 15. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC