Sport

Bundesliga: Bavorský klenot dominuje Bundeslize, znovu…

Bundesliga

Stejně jako v celém Německu je i v Bavorsku sport s kulatým míčem doslova náboženstvím. Od roku 1900 v hlavním městě Bavorska kope FC Bayern Mnichov.

Začátky FCB přitom nebyly vůbec jednoduché. Bayern hrál zprvu v oblastní bavorské lize, až v roce 1926 přišel první úspěch v podobě vítězství mistrovství jižního Německa. První celonárodní trofej pak získal v roce 1932. Po nástupu Adolfa Hitlera se však vývoj bavorského klubu pozastavil, když musel trenér i prezident, oba židovského původu, opustit zemi. 
Po válce již „Die Roten“, jak se Bayernu přezdívá, patřil mezi nejlepší kluby v Německu. Když se v roce 1963 spojily všechny tzv. Oberligy do národní soutěže, netrvalo to dlouho a Bayern svou sílu ukázal. Ve své první sezoně skončil třetí a zvítězil v německém poháru. Díky tomu se kvalifikoval do Poháru vítězů, který o rok později vyhrál. V třetí sezoně v Bundeslize už se radoval z vítězství. V té době se do sestavy začaly prosazovat mladé talenty jako například Gerd Müller, Sepp Maier, nebo Franz Beckenbauer, kteří se stali legendami FCB. 

Dominance, popularita

FC Bayern Mnichov je v Německu vnímaný jako historicky nejúspěšnější klub. Aby ne, Bundesligu vyhrál celkem čtyřiadvacetkrát. Jeho rival, FC Norimberk, je v počtu získaných titulů na druhém místě, vyhrál devětkrát. Úspěchy samozřejmě přicházejí i v německém poháru a Lize mistrů. Slavnému DFB Pokal opanovali modro-bílo-červení celkem sedmnáctkrát, Pohár mistrů evropských zemí, nově Ligu mistrů pak pětkrát. 
Dominance Bayernu napříč stoletím samozřejmě přináší nové a nové fanoušky. Říká se, že Bayern buď milujete, nebo nenávidíte. Podobně jako je to třeba u Sparty nebo Barcelony. Z německých týmů má bavorský velkoklub největší fanouškovskou základnu po Evropě a vyprodává téměř všechny stadiony, které navštíví. Podle studie německé Sport+Markt je Bayern s 20,7 miliony fanoušků pátým nejpopulárnějším klubem v Evropě. V Německu mu fandí přes 10 milionů lidí. 
Mezi lety 1972–2005 sídlil Bayern na Olympijském stadionu v Mnichově, v roce 2005 přesídlil do nově vybudované Allianz Areny, jejíž zkonstruování stálo 340 milionů eur a jejíž kapacita na ligová utkání činí 75 tisíc diváků. 
Hrát za Bayern je samozřejmě obrovská pocta. V Allianz Areně jsou vyobrazeny největší hvězdy historie: Beckenbauer, Müller, Maier, Matthäus, Hoeness, Elber nebo Kahn. V jejich stopách nyní kráčejí nové hvězdy, které píší historii nejslavnějšího německého klubu.  

Mašina na peníze

Fotbalová Sparta dává na platy hráčů a realizačního týmu 150 milionů korun ročně. To FC Bayern vyplácí na mzdách přes 203 milionů eur, což je v přepočtu více než 5,6 miliardy korun. Není divu, že si Bayern tyto výdaje může dovolit, vždyť v sezoně 2013/2014 činily jeho příjmy 431,2 milionů eur. 

Bundesliga

Sport
Foto Profimedia.cz
čtvrtek 12. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC