Sport

Bundesliga: 1. liga Evropy

Bundesliga

Která ze světových fotbalových lig je ta nejlepší? Máme za to, že německá Bundesliga, i když se v ní nehází stamiliony eur a nehrají v ní hvězdy z titulních stran bulváru. Pro naše tvrzení jsme našli čtyři dobré důvody.

1. Jde to i bez dluhů

Anglický mistr Manchester United v uplynulé sezoně nashromáždil dluhy ve výši přes 800 milionů eur, což je téměř pětadvacet miliard korun. Madridský „Bílý balet“ dluží nějakých devět miliard korun a Barça pět a půl, zatímco třeba Bayern Mnichov téměř žádné dluhy netíží. Souvisí to s mimořádně přísnými pravidly Bundesligy, které licenci vážou také na likviditu klubů. Proto také od založení soutěže v roce 1963 nemusel žádný klub vyhlásit bankrot. Z důvodu nevyjasněného financování byla sezoně 1994/95 dokonce odebrána licence drážďanskému Dynamu.
 

2. Mládí vpřed

V Německu funguje jeden z nejpropracovanějších systému na vyhledávání a podporu mladých talentů, se kterým v českém fotbale snese srovnání snad jen příprava dorostu Viktorie Plzeň. Narozdíl od jiných lig nemá vlastní hráčskou líheň jen hrstka nejbohatších klubů, ale každý. Německý „nároďák“ je proto sestavován téměř výlučně z hráčů domácích klubů, kteří často dělají další kariéru v klubech po celém světě, ať jako hráči či na trenérské židli.
 

3. Je to těsné

Kvalita hráčů a finanční možnosti jednotlivých klubů Bundesligy se samozřejmě velmi liší: o osmimiliardovém obratu (v korunách) Bayernu si v Paderbornu nebo Hoffenheimu mohou nechat jen zdát. S 23 mistrovskými tituly dominuje Bundeslize právě mnichovský velkoklub, v uplynulých deseti sezonách si však stříbrnou mísu pro mistra ligy potěžkali i Dortmundští, hráči Stuttgartu či poprvé v historii VfL Wolfsburg. Zatímco na špici některých soutěží se točí stále stejné dva, tři kluby, Bundesliga patří mezi ty nejvyrovnanější. 
 

4. Evropští šampioni

O tom, kolik klubů z dané národní ligy se může účastnit mezinárodních turnajů UEFA, rozhoduje asociace na základě každých pět let revidovaného hodnocení národních šampionátů. Vysoký ranking Bundesligy znamená, že do boje o jedenáctikilovou trofej ze stříbra, která čeká na vítěze Ligy mistrů, je připuštěn nejen německý mistr, ale i vicemistr a třetí klub tabulky. Do playoff nejprestižnější soutěže se kvalifikuje také čtvrtý klub žebříčku Bundesligy, zatímco páté a šesté mužstvo si zahrají v Evropské lize. Německé týmy se přitom v Evropě rozhodně neztratí, vždyť například v předminulém finále Ligy mistrů se německy mluvilo na obou stranách hřiště.  

Přátelská utkání evropských velkoklubů

Sport
Foto Profimedia.cz
sobota 26. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC